Лавринович: Антикорупційний закон буде ухвалений незважаючи на протести опозиції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лавринович: Антикорупційний закон буде ухвалений незважаючи на протести опозиції

Казна та Політика
297
Міністр юстиції України Олександр Лавринович не сумнівається, що Верховна Рада ухвалить в цілому антикорупційний закон.
"Я впевнений в тому, що парламент ухвалить закон, навіть якщо частина опозиційно налаштованих депутатів будуть максимально докладати зусилля, щоб цього не сталося. Він буде ухвалений", - сказав Лавринович.
Водночас, відзначив міністр, він далекий від того, щоб вважати, що набуття чинності даного закону дуже істотно вплине на рівень корупції в Україні.
"Зовсім інші фактори вплинуть. І вони вже почали впливати. Їх дуже багато", - сказав Лавринович.
За його словами, той антикорупційний законопроект, який зараз пропонується ухвалити, вказує як можна запобігати корупцію.
"Цей закон більше говорить про те, що буде погано, якщо ти живеш і будеш робити неправильні дії, - неправомірно використовувати своє службове становище або збагачуватися. Це, наприклад, якщо є комора і в ній розсипане борошно чи зерно і там поставити пастки і, незважаючи на їхню наявність, миші все одно будуть бігати за зерном. Треба зробити так, щоб зерно не розсипалося", - додав він.
Також Лавринович запевнив, що новий антикорупційний законопроект передбачає проведення антикорупційної експертизи проектів документів перед їх ухваленням.
Водночас, додав він, на жаль, проведення такої експертизи передбачене тільки для тих проектів документів, які підготовлені виконавчою владою.
"Стратегія того документа, який був ухвалений парламентом, передбачає введення обов'язкової антикорупційної експертизи, яку повинні проходити всі акти, але на превеликий жаль тільки готуються у виконавчій владі", - сказав Лавринович.
Водночас, відзначив міністр, це не стосується депутатських законопроектів, які "можуть побудувати нову піраміду Хеопса".
Він зауважив, що зараз питання полягає в тому, наскільки експерти своєчасно зможуть проводити експертизу документів, які є депутатської ініціативою, перед їх підписанням Президентом.
Те ж, додав міністр, стосується і нормативних актів місцевих органів влади, які не підлягають такій експертизі, але в яких присутні можливості для зловживань.
Нагадаємо, 3 березня Верховна Рада розглянула дев'ять статей законопроекту про заходи запобігання та протидії корупції в Україні.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас