Єжель: Українські закони та двосторонні угоди не передбачають переозброєння ЧФ РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єжель: Українські закони та двосторонні угоди не передбачають переозброєння ЧФ РФ

Казна та Політика
381
Українське законодавство і двосторонні угоди не передбачають механізму переозброєння Чорноморського флоту військово-морських сил Російської Федерації (ЧФ РФ). Про це під час брифінгу заявив міністр оборони України Михайло Єжель, передає кореспондент РБК-Україна.
За словами міністра, у відповідній угоді 1996 року і в українському законодавстві не передбачена можливість переозброєння ЧФ РФ. "Механізму переозброєння там не прописано. Виходячи з цього (питання переозброєння), - це предмет переговорів між Україною і Росією", - заявив Єжель.
Нагадаємо, що, за словами міністра оборони РФ Анатолія Сердюкова, Росія і Україна планують підписання нової угоди з переозброєння ЧФ.
Відзначимо, 21 жовтня 2010 посол РФ в Україні Михайло Зурабов заявив, що Україна і Росія найближчим часом підпишуть до п'яти угод з питань перебування ЧФ РФ в Криму. Посол нагадав, що підкомісія з питань ЧФ російсько-української міждержавної комісії існує вже давно, однак тільки останнім часом її робота активізувалася.
Раніше, 20 жовтня 2010 р. Міністр оборони України і РФ Михайло Єжель і Анатолій Сердюков в Ялті підписали "Протокол між Міністерством оборони України та Міністерством оборони Російської Федерації про надання інформації про загальну чисельність особового складу і основних озброєнь Чорноморського флоту Російської Федерації, що перебувають на території України".
Відповідно до підписаного протоколу, російська сторона щорічно до 1 січня буде надавати українській стороні інформацію про загальну чисельність особового складу і основних озброєнь Чорноморського флоту РФ, який дислокується на території України. Інформація буде стосуватися, зокрема, загальної чисельності особового складу, чисельності бойових і надводних кораблів, підводних човнів, бойових катерів і допоміжних суден, бойових броньованих машин, літальних апаратів, деяких типів артилерійських систем калібру 100 мм і більше, мінометів калібру 82 мм і вище.
Як зазначив тоді міністр оборони РФ Сердюков, найближчим часом буде підписано ще один документ - Угода про заміну озброєння і військової техніки Чорноморського флоту Російської Федерації, який перебуває на території України. "Цей документ для нас знаковий і дуже важливий, оскільки досі ця частина нашої двосторонньої співпраці не була врегульована", - підкреслив Сердюков.
28 серпня 2010, заступник міністра закордонних справ Росії Григорій Карасін заявив, що Україна і РФ готують 13 угод щодо Чорноморського флоту.
Водночас посол з особливих доручень МЗС РФ Олександр Бавикін уточнив, що сторони мають намір підготувати угоду про використання навігаційно-гідрографічних об'єктів у Криму.
Як повідомлялося, 21 квітня 2010 р. у Харкові Президент України Віктор Янукович і Президент Росії Дмитро Медведєв підписали угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту РФ на території України, згідно з якою термін перебування ЧФ Росії продовжено на 25 років - до 2042 р.
Нагадаємо, за Президента Віктора Ющенка проблема Чорноморського флоту знову стала однією з головних у відносинах Росії та України. Кульмінацією стали погрози Києва перешкодити поверненню кораблів, які вирушили для виконання бойових завдань біля берегів Грузії під час війни в серпні 2008 р.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас