МВФ: Високі ціни на продовольство збережуться на тлі зростання попиту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ: Високі ціни на продовольство збережуться на тлі зростання попиту

Казна та Політика
682
Ціни на продовольство можуть зберегтися на нинішніх рекордно високих рівнях ще багато років, які будуть потрібні, щоб пропозиція прийшла у відповідність з попитом, що росте, вважають експерти Міжнародного валютного фонду (МВФ).
Зростаючі доходи населення країн, що розвиваються призвели до небувалого збільшення споживання м'яса і молочних продуктів, що призвело до зростання попиту на кормове зерно і вилучення земель, що раніше використовувалися для вирощування продовольчого зерна, під потреби тваринництва, відзначають автори дослідження - радник дослідного відділу МВФ Томас Хельблінг і економіст організації Шон Роач.
Негативний вплив на ціни на продовольство надав також підвищений попит на біоетанол і несприятливі умови у багатьох країнах, що є великими виробниками сільгосппродукції.
"З часом можна очікувати, що пропозиція почне реагувати на підвищення цін, як це неодноразово траплялося раніше, що призведе до зниження тиску на ринках продовольства, але на це потрібні роки, а не місяці", - говориться у звіті Т. Хельблінга і Ш. Роача, витримки з якого наводить агентство Bloomberg.
Розрахований Організацією ООН з питань продовольства та сільського господарства (FAO) індекс, що враховує коливання цін на 55 видів продовольчих товарів, піднявся в лютому до історичного максимуму.
Підвищення цін на продукти харчування стало однією з причин масових акцій протесту, які призвели до повалення урядів Тунісу і Єгипту. Одним з основних чинників, що спровокували продовольчу інфляцію, стала посуха в Росії, що змусила країну ввести ембарго на експорт зернових.
За останній рік кукурудза подорожчала на 92%, а пшениця - на 65%.
За оцінками FAO, виробництво продовольства на планеті має збільшитися на 70% у період з 2010 по 2050 рр.., щоб задовольнити зростання споживання.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас