Подорожчання візьмуть у відстрочку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Подорожчання візьмуть у відстрочку

Казна та Політика
455
Кабінет міністрів оцінив витрати бюджету від перегляду графіка підвищення цін на газ для населення і теплокомуненерго в 4 млрд грн, говориться в проекті угоди з МВФ, оприлюдненому на сайті газети "Дзеркало тижня. Україна". Підвищення тарифів пройде в два етапи. Замість подорожчання в квітні газу на 50%, як випливало з попереднього меморандуму, до 15 квітня тарифи виростуть на 20%, а з 30 червня - на 10%. Двохетапним буде і збільшення тарифів на опалення: до 15 квітня - на 26%, а з 1 жовтня - ще на 26%.
Ця корекція збільшить дефіцит НАК "Нафтогаз України" на 0,3% - до 0,7% ВВП. В результаті загальний дефіцит державних фінансів досягне 3,8%, що перевищує схвалені раніше 3,5%. Тому в Кабміні пропонують знизити дефіцит держбюджету до 2,8% з допомогою зростання бази оподаткування на 2 млрд грн та ідентичного зменшення непріоритетних витрат. У документі не зазначено, за рахунок чого уряд має намір домогтися економії, але відзначено зобов'язання відкоригувати фонд оплати праці в бюджетному секторі (включаючи незаповнення вакансій, обмеження виплати премій), знизити витрати на держапарат у рамках адміністративної реформи, посилити адресну соціальну захист, а також зменшити обсяг субсидій держпідприємствам (зараз 1,5% ВВП). Крім цього, в уряді обіцяють почати реалізацію пенсійної реформи вже до кінця березня.
Навіть після двох етапів збільшення цін нові тарифи все одно будуть нижчими за вартість імпортного газу, хоча в МВФ вимагають їх вирівнювання. "Фонд планував два етапи підвищення по 50%, а потім кілька етапів по 25%", - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. За її словами, середня ціна газу для населення складає близько $120 за тисячу кубометрів і після підвищення не перевищить $160. Водночас в I кварталі НАК закуповувала імпортний газ по $264, а в II кварталі ціна складе $275 за тисячу кубометрів. Нова ціна газу для населення покриє 58% ціни імпортного палива, що некритично, оскільки населення витрачає газ внутрішнього видобутку. Імпортний газ використовують теплокомуненерго, які платять $165 за тисячу кубометрів. Нова ціна - $217 - покриє реальні витрати "Нафтогазу" на 79%.
За оцінками експертів, врегулювати фінансовий бік проблеми буде нескладно. "Темпи розвитку економіки дають підстави очікувати, що збільшення доходної частини бюджету на 2 млрд грн можливе навіть без зростання бази оподаткування", - припускає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. Напередодні прем'єр-міністр Микола Азаров заявив: "Планові показники доходів держбюджету в січні-лютому перевиконані. До бюджету надійшло 50 млрд грн - у півтора рази більше, ніж за два місяці 2010 року". Складніше буде урізати видатки. "МВФ не влаштує звичайна практика, коли будь-яка стаття бюджету не фінансується, і фонд вимагатиме секвестру", - вважає пані Белан. Серед варіантів, на думку Ірини Піонтковської, можуть бути перенесення зниження податку на прибуток (з 1 квітня - з 25% до 23%) і збільшення ставки єдиного податку.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас