Банкам повернули податки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкам повернули податки

Казна та Політика
612
Вчора 261 депутат підтримали постанову №8185 "Про об'єднання комітету з питань податкової та митної політики з комітетом з питань фінансів і банківської діяльності". Це дозволило скоротити загальну кількість комітетів Ради з 27 до 26. При цьому парламентарії дозволили включити до складу комітету понад 30 депутатів, що дозволить залишитися в ньому всім 35 членам ліквідованих комітетів (таке виключення зараз є у бюджетного комітету - 33 депутати).
Вперше було запропоновано об'єднати комітети влітку, щоб звільнити голову комітету з питань податкової та митної політики Сергія Терьохіна ("БЮТ-Батьківщина") і забезпечити безпроблемне ухвалення Податкового кодексу. З призначенням на цю посаду Віталія Хомутинника питання зняли з порядку денного. Олександр Пеклушенко (ПР), який очолював фінансовий комітет, сказав, що вчора єдиною кандидатурою на пост глави об'єднаного комітету був його колега по фракції Віталій Хомутинник. "Навантаження на податковий комітет було більшим, ніж на мій, призначення відбулося з моєї згоди. Незважаючи на молодість, Віталій Хомутинник розумний, вдумливий, у нас буде конструктивна робота", - сказав пан Пеклушенко, що став першим заступником голови комітету, як і Сергій Терьохін.
Посади заступників голови також отримали екс-члени податкового комітету Микола Катеринчук ("Наша Україна-Народна самооборона"), Євген Геллер (ПР) та Євген Царьков (Компартія). "Мені подзвонили сьогодні вранці і повідомили, що мене призначили на посаду першого заступника. Я запитав: "Навіщо? Щоб отримувати на 2 тис. грн більше звичайної депутатської зарплати?"- здивований Сергій Терьохін.
Пан Хомутинник пояснив, що скорочення комітетів відбулося в рамках адміністративної реформи. "Два комітету працювали над вирішенням спільних проблем: у валютному регулюванні, регулювання ринку цінних паперів, фінпослуг, податкового та митного законодавства. Не може бути фінансів без податків, і навпаки", - додав пан Хомутинник. До 2007 року існував об'єднаний комітет. "Це скоротить витрати на утримання апарату. Кількість депутатів не скоротиться, але в одному комітеті буде менше заступників і чиновників секретаріату", - підтримав рішення Пеклушенко.
Сергій Терьохін, який три роки очолював комітет з питань податкової та митної політики, також вважає об'єднання доцільним: "Не можна розділяти публічні і корпоративні фінанси. Зокрема, у банків або страхових компаній часто виникають питання з оподаткуванням резервів або процедурою інвестування в капітал". Пан Терьохін додав, що комітет буде працювати з третиною законопроектів. Це відіб'ється на якості їх підготовки. "При скороченні кількості людей у секретаріаті погіршиться аналіз документів. Якщо наразі пропускна здатність у комітеті була невелика, буде ще гіршою", - вважає колишній заступник голови податкового комітету Костянтин Бондарєв ("БЮТ-Батьківщина").
Проте на цьому реорганізація не закінчиться. Пан Хомутинник впевнений, що парламент продовжить об'єднання комітетів, щоб виключити дублювання їх функцій: комітетів, що регулюють правову політику і правосуддя; питання законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності та боротьби з організованою злочинністю і корупцією; іноземні справи та євроінтеграцію.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас