Німеччина проти перегляду умов кредиту ЄС та МВФ для Ірландії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина проти перегляду умов кредиту ЄС та МВФ для Ірландії

Казна та Політика
208
Канцлер Німеччини Ангела Меркель виступає проти перегляду умов позики для Ірландії в розмірі 85 млрд євро з боку ЄС і МВФ. Про те, що Дублін звернеться до Брюсселю з такою пропозицією, днями заявив лідер партії-переможниці на виборах в Ірландії консервативної партії "Фіне Гел" Енда Кенні, якому пророкують посаду прем'єр-міністра країни, нагадує "РБК daily".
Меркель після зустрічі з прем'єр-міністром Португалії Жозе Сократешем в Берліні увечері в середу зазначила, що вона "поки не може сказати, чи варто взагалі вносити зміни в цей пакет". Втім, канцлер ФРН все ж заявила про готовність вести з новим керівництвом Ірландії переговори в тому випадку, якщо "воно зіткнеться з проблемою, наприклад, у зв'язку з відсотковим навантаженням по кредитах".
Нове керівництво Ірландії хоче вмовити європейських кредиторів подовжити термін надання позики до 20 років і знизити середню відсоткову ставку з 5,8% до 4,8%.
Відступати "Фіне Гел" нікуди: з цією обіцянкою партія перемогла на виборах. Населення Ірландії раніше висловило невдоволення чотирирічним планом суворої економії колишнього уряду під керівництвом Брайана Коуена, яка погодилася піти на низку непопулярних заходів, зокрема знизити розмір мінімальної зарплати, скоротити кількість держслужбовців і збільшити податкові ставки.
Кенні сподівається, що ідею перегляду відсоткових ставок підтримає Європейська народна партія, колективними членами якої є, до речі, і його партія, і Християнсько-демократичний союз, яким керує Ангела Меркель.
Своє ставлення до перегляду відсоткової ставки за кредитами Євросоюзу для Ірландії Меркель не випадково висловила саме після зустрічі з португальським прем'єром. Таким чином канцлер ФРН закликала враховувати зворотний ефект подібних кроків для інших країн зони євро. На її думку, розмір відсоткової ставки має відображати витрати цієї країни на рефінансування. Якщо Португалія входить до числа європейських держав, які надають кошти для надання допомоги Ірландії, то і Португалія повинна мати можливість позичити ці гроші на ринку капіталу. "І вона не повинна переплачувати при цьому", - підкреслила канцлер. На думку Меркель, у протилежному випадку "все було б поставлено з ніг на голову, тобто відсоткова ставка для Ірландії виявилася б нижчою, ніж ті відсотки, які заплатить Португалія".
Сократеш підтримав Меркель з цього питання. Португальський політик також вказав на те, що партнери по ЄС єдині у своєму бажанні зробити все, щоб допомогти Ірландії вибратися з кризи.
Тим часом єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен минулого понеділка дав зрозуміти, що він особисто нічого не має проти початку переговорів з Ірландією про зміну відсотка за кредитами ЄС.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас