FAO: Світові ціни на продовольство встановили новий рекорд за останні 20 років — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

FAO: Світові ціни на продовольство встановили новий рекорд за останні 20 років

Аграрний ринок
513
Світові ціни на продовольство в лютому встановили новий рекорд, повідомила сьогодні Продовольча і сільськогосподарська організація Об'єднаних Націй (FAO), передає РБК daily з посиланням на Bloomberg.
У лютому продовольчий індекс FAO, що включає ціни на 55 основних продуктів харчування (в тому числі зерно, олійні культури, молочні продукти, м'ясо, цукор), виріс на 2,2%, до 236 пунктів.
У січні індекс FAO досяг позначки 230,7 пункту - найвищого показника з 1990 р., коли організація почала вести подібні підрахунки. Примітно, що за останні дванадцять місяців ціна пшениці на Чиказькій товарній біржі виросла на 58%, а кукурудзи - на 87%.
Експерти пов'язують зростання цін на продовольство з торішніми неврожаями в багатьох регіонах світу (країнах Європи, Північної Америки, а також Канаді та Росії), а також нинішньою дестабілізацією обстановки в країнах Північної Африки та Близького Сходу. Свою лепту вносять і ціни на нафту, які вже перевалили за позначку 100 дол. за барель.
Водночас експерти відзначають, що нинішня ситуація не є такою ж небезпечною, як за стрибка цін в 2008 р. Справа в тому, що на тлі стрімкого зростання цін на зернові залишається досить стабільною ціна на рис. За останній рік ця культура, яка є основною більш ніж для половини населення світу, подорожчала лише на 6,5%.
За розрахунками FAO, виробництво продовольства у світі має зрости на 70% у період з 2010 по 2050 рр., тому що населення планети до середини цього століття досягне 9 млрд людей, а зростання добробуту призведе до збільшення споживання м'яса та багатьох інших повсякденних продуктів.
Нагадаємо, 16 лютого ц.р. голова Світового банку Роберт Зеллік заявив, що зростання цін на продовольство продовжиться, зазначивши, що вони вже досягли "небезпечного рівня". За його словами, це може призвести до того, що мільйони людей по всьому світу в найближчому майбутньому опиняться за межею бідності, а в безлічі країн політична ситуація буде дестабілізована.
Як наголошується в звіті Всесвітнього банку, за підсумками 2010 р. світові ціни на продовольство виросли на 29% в порівнянні з попереднім роком, що всього на 3% менше, ніж у 2008 р., коли був розпал світової фінансової кризи, передає Associated Press.
Згідно з даними Світового банку, через зростання цін на продовольство 44 млн людей по всьому світу в 2010 р. опинилися за межею бідності.
Як зазначив Зеллік, зростання цін найболючіше вдарило по населенню країн, що розвиваються, які не менше половини своїх доходів змушені витрачати на їжу. За його словами, ціни на продовольство продовжать рости, і почасти виною тому - заборона на експорт окремих видів продукції та стихійні лиха в ряді країн світу.
Відзначимо, в Україні за 2010 р. у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів продукція подорожчала на 1,5%, в т.ч. у виробництві олії та тваринних жирів - на 6,1%, цукру - на 2,6%, макаронних виробів - на 1,9%, борошномельно-круп'яних продуктів - на 1,8%, м'яса та м'ясопродуктів - на 1,6% , рибних продуктів - на 1,1%, хліба і хлібобулочних виробів - на 0,8%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас