За мільярди МВФ українці розплатяться цінами на "комуналку" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

За мільярди МВФ українці розплатяться цінами на "комуналку"

Казна та Політика
903
Пенсійна реформа в Україні повинна початися в березні, а в квітні - подорожчати газ і тепло. І вже у квітні ми отримаємо другий транш кредиту від МВФ - $1,5 млрд грн. Це випливає з проекту нового меморандуму між Кабміном і МВФ, підготовленого за підсумками роботи місії фонду в Києві у лютому.
Як заявив нам прес-секретар прем'єра Віталій Лук'яненко, уряду вдалося переконати МВФ в необхідності більш плавного та поступового підвищення цін на газ для населення: у старому меморандумі від 2010 року планувалося, що вже з квітня він подорожчає на 50%, у новому закладено зростання всього на 30% і поетапно - з 15 квітня на 20% і до 30 червня - на 10%. З 15 квітня на 26% і з 15 жовтня теж на 26% подорожчають тепло і гаряча вода (як може зрости вартість "комуналки").
Також до кінця березня Рада повинна ухвалити закон про пенсійну реформу, інакше траншу не бачити.
Нагадаємо, раніше міністр палива і енергетики Юрій Бойко заявляв, що з 1 квітня газ не подорожчає. Очевидно, влада не дуже хотіла йти на цей крок, побоюючись зростання соціальної напруги (і без того рейтинг президента серйозно впав). Але таки пішла, хоча і вторгувала трохи менше підвищення цін.
Але чи так потрібні нам гроші МВФ? На думку аналітика МЦПД Олександра Жолудя, краще, щоб вони були. Частина коштів піде на покриття бюджетного дефіциту, а основна сума (приблизно 3/4) - у резерви Нацбанку, що буде гарантією стабільного курсу гривні. "В нас цього року багато платежів (близько $10 млрд) за зовнішніми кредитами приватних структур, яким для цього може знадобитися валюта, а купити її вони можуть тільки в НБУ або взяти в кредит. У Нацбанку валюти є досить (близько $30 млрд), баланс експорту та імпорту непоганий, але зайвий страховий запас не завадить. Відсотки, які ми платимо за це МВФ, - не такі вже великі - близько 4% річних, - вважає Жолудь. - До того ж підвищення цін на газ - єдиний спосіб усунути дефіцит "Нафтогазу" і не витрачати на його підтримку гроші з бюджету. А пенсійну реформу нам треба проводити незалежно від вимог МВФ, інакше вся пенсійна система може розвалитися. Це як вагітність - сама не розсмокчеться. Уряду в цій ситуації навіть зручно прикриватися "злим МВФ".
В опозиції меморандумом незадоволені. Міністр енергетики тіньового Кабміну Олександр Гудима вважає, що якщо газ для населення дорожчає на 30%, то і "комуналка" повинна дорожчати пропорційно, не більше ніж на 20%, тому що так записано в попередньому меморандумі і немає сенсу від цього відступати, адже МВФ такого великого підвищення і не вимагає. "Підвищуючи тарифи на тепло більш ніж в 1,5 рази, влада змушує населення платити ще й за газ для підприємств ЖКГ, що повністю перекриває нібито "всього 30%-і" підвищення вартості газу для населення, - говорить Гудима.- При цьому кредит МВФ нас не врятує, він закінчиться вже до осені, і Кабмін знову почне йти на якісь поступки фонду за рахунок затягування поясів українців, щоб отримати новий транш. Це дорога в нікуди".
Правда, експерти вважають, що зростання тарифів в будь-якому випадку було не уникнути. "Враховуючи, що нафту, до якої прив'язана ціна на газ, подорожчала за останні три місяці майже на 30%, а газ у нас населення і комунальна сфера отримує нижче собівартості (йдеться про імпортний газ, який витрачається підприємствами ЖКГ, ціна нашого газу близька до собівартості), ціну піднімати доведеться, держбюджет не гумовий", - говорить Жолудь.
На думку економіста інвестиційної компанії "Astrum" Олексія Блінова, домовленість про подорожчання газу всього на 30%, причому в два прийоми - позитивний момент: "Це той компроміс, який можна віднести в актив нашого Кабміну, одноразове підвищення ціни газу на 50% було б набагато гірше, могла виникнути хвиля неплатежів".
Тим часом населення все гірше платить "комуналку". У січні борг населення за житлокомпослуги збільшився на 6,3%, або на 712,9 млн грн., до 12 млрд грн. Цікаво, правда, що недоїмка за квартплату навіть зменшилася майже на 1,5%, або на 26,2 млн грн., і становить 1,85 млрд грн. А ось за опалення та газопостачання борги ростуть. На думку Олександра Жолудя, такі тенденції говорять про те, що населенню, особливо в селах і невеликих містах, де індивідуальні будинки опалюються газом, вже зараз важко платити за газ, а якщо він подорожчає ще більше, заборгованість буде накопичуватися, особливо з наступного опалювального сезону.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас