Повзком до зони вільної торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повзком до зони вільної торгівлі

Казна та Політика
289
За словами Андрія Клюєва, українська сторона надала європейській низку документів з проблемних питань, зокрема, у сферах сільського господарства, енергетики, транспорту та сфери послуг. "Є наша позиція, є позиція Єврокомісії, і тепер ми повинні знайти взаємоприйнятні, компромісні рішення, щоб зняти ці питання з порядку денного", - підкреслив Клюєв. За його словами, як українська сторона, так і представники Єврокомісії бачать, що протягом цього часу досягнення спільних рішень можливе, "була б політична воля".
Готовність угоди про ЗВТ між Україною та Євросоюзом оцінюють в 90%. Спірні питання - невідповідність української продукції європейським стандартам, квоти на постачання вітчизняної сільгосппродукції в Європу і втрати Києва внаслідок скасування мит на європейські товари. "Європейська сторона фактично виставляє "квотну завісу" для продукції українського агропрому і для надання послуг, зокрема, автоперевезень. Ми з таким асиметричним обмеженням доступу на ринки не згодні. Наші товари і послуги не повинні бути в резервації", - заявив раніше прем'єр-міністр Микола Азаров. За його словами, угода за будь-яку ціну Україні не потрібна.
Європа згодна частково відшкодовувати українцям збитки. У рамках візиту першого віце-прем'єра України до Брюсселя сторони підписали меморандум про програму допомоги Євросоюзу для України на 2011-2013 рр. Загальний обсяг допомоги складе EUR470,05 млн. Програма передбачає фінансування трьох пріоритетних напрямів: "Належне управління та верховенство права"; "Сприяння набранню чинності Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом" (у тому числі - створення зони вільної торгівлі); "Сталий розвиток "(енергетика, навколишнє середовище, транспорт, регіональний розвиток). В українському уряді вважають секторальну бюджетну підтримку з боку Євросоюзу дієвим механізмом прискорення стратегічних реформ у нашій країні.
Тим часом у Брюсселі хотіли б бачити не тільки економічний, але й демократичний розвиток нашої країни, зазначив комісар Євросоюзу з питань розширення і Європейської політики сусідства Штефан Фюле. "Євросоюз хотів би бачити реформу виборчого законодавства в Україні, судову реформу і низку інших, спрямованих на демократизацію країни", - сказав він.
"Ступінь демократичності держави завжди була визначальною, бо звідси випливає все інше. Європейці не можуть прийняти у своє співтовариство країну, навіть у статусі асоційованого члена, яка, на їхню думку, не відповідає основоположним демократичним критеріям", - сказав член комітету Ради у закордонних справах Олексій Логвиненко (БЮТ). За його словами, якщо це питання буде порушено в Брюсселі, нашому керівництву варто було б більше звертати на це увагу, оскільки цей аргумент може бути додатково використаний представниками тих країн, які скептично оцінюють європейські перспективи України. "Те, що Євросоюз не в захваті від подій і процесів в Україні, - це факт безперечний. Києву тут відповісти нічим. Які можуть бути інші аргументи, щоб, незважаючи на це, укласти угоду, - мені не відомо. Навряд чи аргументи економічної привабливості будуть настільки вагомими, щоб все інше не мало значення", - додав парламентарій.
У свою чергу директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала вважає, що в разі підписання угоди про ЗВТ з Євросоюзом вона, швидше за все, буде не на користь України. "Ті обмеження, з якими повинна погодитися наша країна, стосуються товарів, де ми могли б скласти конкуренцію. Українська влада, як попередня, так і нинішня, готова поступатися Заходу (а сьогодні ще й Росії), і прагнення відстоювати національні інтереси я не бачу", - сказав експерт. Бала висловив сумніви в актуальності угоди про ЗВТ з Євросоюзом. "Якщо три-чотири роки тому це було б добре, то зараз, у зв'язку з тим, що йде переформатування світової та європейської економіки, незрозуміло, яке місце в угоді передбачено нам і чи підходить вона нам у майбутньому. Це дуже велике питання. Не можна підписувати все на догоду, умовно кажучи, лише металургійній галузі. Не це майбутнє України", - додав експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас