Фінансисти зневірилися в економіці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти зневірилися в економіці

Казна та Політика
1281
Опитування понад 600 професійних фінансистів з усього світу показало, що лише 32% з них вважають, що економічна ситуація перебуває на стадії поліпшення або близька до руху в кращу сторону. Водночас кількість респондентів, які втратили довіру до організацій, в яких вони працюють, зросла з 28% у третьому кварталі 2010 р. до 38%. Частка експертів, які вважають, що відновлення глобальної економіки - на межі припинення, підскочила до 28% проти 14%.
"Основне питання, яке турбує фахівців в галузі фінансів останнім часом, - чи вважати паузу в розпочатій вже було стабілізації економічної ситуації перепочинком або ж початком другої хвилі кризи. Результати даного опитування показують, що сьогодні фахівці у фінансовій галузі схиляються до думки про прийдешній занепад", - підсумувала глава представництва АССА в Україні, державах Прибалтики і Кавказу Наталя Вовчук.
Перевага песимістів над оптимістами виникла вперше, починаючи з третього кварталу 2009 р. Причому, за свідченням АССА, ступінь впевненості серед фінансових фахівців і бухгалтерів, які працюють у державному секторі економіки, зараз нижча, ніж навіть у розпал кризи, і продовжує стрімко знижуватися.
Через невпевненість у завтрашньому дні фінансисти почали затягувати пояси і відкладати ухвалення важливих рішень доти, доки економічна ситуація не проясниться. Тільки 8% (раніше - 14%) респондентів повідомили про зростання будь-якого роду інвестицій, а про скорочення числа кадрових і капітальних інвестицій повідомили 37% (раніше - 38%) опитаних.
Згідно зі схожим дослідженням компанії Towers Watson, яка опитала 141 керівника інвестиційними фондами, відновленню економіки загрожують два головні ризики: ймовірні державні дефолти в зоні євро і тривала економічна стагнація в Японії.
Все більше приводів для хвилювань, особливо імпортують нафту державам, дають звістки про заворушення в Лівії та інших арабських країнах, Північної Африки і Перської затоки, через які відбувається зростання цін на енергоресурси.
Сполучені Штати, що володіють найбільшою економікою світу, нещодавно відрапортували про зростання економіки на 0,7% за жовтень-грудень 2010 р. У державах єврозони в цей період відзначене 0,3-відсоткове зростання ВВП, проте в Японії зафіксований спад на 0,3%.
За оцінкою Міжнародного валютного фонду (МВФ), в 2010 р. світова економіка зросла на 5%, виконавши відскік після кризи. Далі, на думку експертів, темпи відновлення будуть сповільнюватися. Однак прогнози МВФ вельми оптимістичні: організація вважає, що в 2011 р. і 2012 р. глобальна економіка продовжить збільшуватися зі швидкістю 4,4%. У країнах, що розвиваються щорічне зростання очікується на рівні 6,5%, у розвинених країнах - 2,5%.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас