Ъ: Атомний розрив — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Атомний розрив

Енергетика
913
Україна перегляне свою енергетичну стратегію і скоротить плани будівництва нових блоків атомних електростанцій. У Міненерго вважають, що знайти кошти на раніше заявлені дев'ять блоків неможливо, але навіть якби вони і були, нові потужності не дозволять досягти основної мети енергостратегії України - підвищення незалежності країни в енергетичній сфері. У зв'язку з цим зміняться пріоритети української енергополітики - тепер в Міненерго роблять ставку на альтернативні джерела природного газу.
Як заявив вчора під час другої щорічної конференції Інституту Адама Сміта "Український енергетичний форум" заступник міністра енергетики та вугільної промисловості Микита Константинов, міністерство має намір до серпня переглянути Енергетичну стратегію України до 2030 року. Константинов відзначив, що планується скоротити плани будівлі блоків атомних електростанцій, але не уточнив деталей. За його словами, енергетична стратегія тепер буде коректуватися кожні два-три роки виходячи з прогнозів енергоспоживання.
Високопоставлене джерело в Міненерго розповіло, що до 2030 року реально вдасться побудувати максимум шість нових енергоблоків, а не дев'ять, як планувалося раніше. Співрозмовник зазначив, що станом на сьогодні мало початися будівництво чотирьох нових енергоблоків, а тим часом "Енергоатом" домовився про фінансування добудови тільки третього і четвертого енергоблоків Хмельницької АЕС за рахунок кредиту Сбербанку Росії на суму $4 млрд.
"У принципі, коли готувалася стратегія, ми не розуміли, що переведення 70% споживачів газу на електроенергію - це приблизно $100-120 млрд, а виходить, непідйомна для України сума. Набагато простіше залишити споживачів на газі, замінивши його паливом з альтернативних джерел - імпортованим через ЗПГ-термінал, а також сланцевим газом і вугільним метаном", - пояснюють в Міненерго. Крім того, будівництво нових АЕС не вирішує проблеми енергозалежності, оскільки Україна все одно змушена буде збагачувати уран і зберігати ядерні відходи в Росії, кажуть у міністерстві.
Згідно з Енергетичною стратегією України з 2015 по 2030 рік, НАЕК "Енергоатом" мала ввести в експлуатацію 9 енергоблоків і довести загальне число діючих (з урахуванням надпроектної експлуатації декількох енергоблоків) до 18. Вироблення електроенергії на АЕС до 2030 року має досягти 160-165 млн кВт-год на рік, а її частка в загальному обсязі вироблюваної електроенергії - 65-70%. У 2010 році в Україні було вироблено 187 млрд кВт-год електроенергії. На АЕС припало 47,4%, ТЕС - 45,7%, ГЕС - 6,9%.
Учасники ринку також вважають, що в майбутньому Україна може зіткнутися з нестачею потужностей з виробництва електроенергії. "Ми очікуємо, що попит на електроенергію зростатиме приблизно на 2% на рік. А потужності з її виробництва, як теплові, так і ядерні, швидко застарівають", - зазначив генеральний директор компанії ДТЕК Максим Тимченко. За його словами, зберегти ці потужності можна буде тільки в тому випадку, якщо в галузь в найближчі роки надійдуть значні інвестиції.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн говорить, що головна проблема "Енергоатому" сьогодні - залучення необхідних коштів: "Вся програма модернізації компанії оцінюється в $32-35 млрд. При цьому EBITDA "Енергоатому" у минулому році склала 1, 2 млрд грн, що просто не дозволяє компанії залучити кредитні ресурси для модернізації своїх АЕС. Росія також не здатна залучити такі кошти".
За словами Шєїна, питання може бути вирішене за рахунок приватизації "Енергоатому". "Компанії потрібен великий інвестор, тоді разом з кредитами можна буде залучити необхідну суму", - говорить експерт. Нагадаємо, що про можливість IPO "Енергоатому" в 2008 році заявляв його колишній керівник Андрій Деркач. Та відтоді конкретних кроків у цьому напрямку, за даними Міненерго, зроблено не було.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас