Битва депозитів, березень-2011 — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Битва депозитів, березень-2011

Кредит&Депозит
4651
Не важливо, робите ви заощадження на чорний день чи готуєтесь до однієї великої покупки, потрібно змусити ваші заощадження працювати на вас. Якщо це ваш пріоритет в 2011 році або, можливо, ваші гроші застрягли на низькодохідних рахунках, потрібно знайти банк, де б вони могли приростати. Про депозитні ставки, а також про стан ринку вкладів і про прогнози банкірів - у березневому огляді Банки.ua.
Портфель банків погладшав на третину
У 2010 році приплив коштів фізосіб на депозитні та поточні рахунки українських банків був досить значним. Так, кошти фізосіб зросли в цілому на 29% до 275 млн грн. При цьому на депозитних рахунках вони збільшилися на 33% до 212 млн, а на рахунках до запитання - на 15% до 63 млн.
Найбільш вражаючі цифри показали ті банки, які в 2010 році активно відкривали нові відділення і пункти продажів, рекламували депозитні продукти та банківські картки. Приміром, Платинум Банк наростив портфель коштів фізичних осіб у сім разів, "Російський Стандарт" - в шість, ЕРДЕ Банк - у чотири, Сбербанк Росії - у три рази.
В останньому, IV кварталі 2010 року приплив коштів на депозити фізосіб незначно сповільнився і склав +6% - не тільки через зниження ставок по депозитах, але й з причини зміщення акценту рекламних кампаній банків на кредитування.
З початку 2011 року спостерігається подальше сповільнення приросту залишків на термінових рахунках фізичних осіб. На думку Наталії Могилевської, начальника відділу розвитку операцій з фізичними особами банку "Південний", це зумовлено декількома факторами:
• падіння розміру відсоткових ставок у 2010 році, у зв'язку з чим громадяни, які звикли до вищого рівня прибутковості, намагаються знайти альтернативні способи розміщення тимчасово вільних грошей;
• велика частина тимчасово вільних коштів населення вже перерозподілена між банками, яким вдалося не лише відновити втрачену ресурсну базу, але й наростити її;
• зіграло свою роль сезонне зниження ділової активності в січні-лютому цього року.
Разом з тим деякі банки торік скорочували мережу продажів, втрачали клієнтів і фондування. Серед них Правекс-банк (Група Intesa Sanpaolo, Італія), який втратив близько 40% портфеля коштів фізичних осіб, СЕБ банк (Група SEB, Швеція) - 30%, Кредит Європа банк (Група Credit Europe, Нідерланди) - 30%, Кредобанк (PKO Bank, Польща) - 20%.
Вкладники годують банки гривнею
Вперше в структурі коштів, залучених банками від населення, стала превалювати національна грошова одиниця. Так, якщо на початок 2010 року гривневі ресурси становили 46% портфеля коштів фізичних осіб, то на початок 2011-го - вже близько 51%, при цьому частка термінових депозитів у гривнях також збільшилася - з 41% до 46%.
Депозитні ставки
Тенденція зниження ставок за депозитами почалася в березні 2010-го, ставши особливо помітною до середини минулого року. До початку 2011-го вони практично досягли певного "дна", нижче якого навряд чи сильно опустяться в найближчому майбутньому. При цьому банки поки не почали активно кредитувати, тому про підвищення ставок, що може відбутися тільки за умови необхідності наростити ресурсну базу, також поки не йдеться.
Депозитна ставка по найбільш популярному гривневому депозиту з терміном розміщення 12 місяців, можливістю поповнення і щомісячною виплатою відсотків на картку становить 12,5-15%. Вклад без поповнення і з виплатою відсотків в кінці терміну дозволить отримати максимальну ставку від 15% до 17% річних. По шестимісячному депозиту банки пропонують 11-12%, по тримісячному - близько 10,5%, покласти гривні на місяць можна під 8,5-10,5%.
Ставки по доларових депозитах з терміном розміщення 12 місяців, можливістю поповнення і щомісячною виплатою відсотків на картку - 5,5-7%; якщо виключити можливість поповнення і погодитися на відсотки в кінці терміну, то максимальна ставка підніметься до 8%. По шестимісячному депозиту ставки коливаються на рівні 5,5-6%, по тримісячному - в районі 4,5-5,5%, Покласти долари на місяць можна під 3,5-4%.
За депозитами в євро з терміном розміщення 12 місяців, можливістю поповнення і щомісячною виплатою відсотків на картку банки пропонують близько 3,5%, а якщо виключити можливість поповнення та отримати відсотки в кінці терміну дії вкладу, то максимальна ставка підніметься до 4, 5-6,5%. На шість місяців європейську валюту можна розмістити під 3,5-4%, на три - приблизно під 3%, на місяць - під 2,5-3,5%.
Прогноз: березень-квітень
Олена Заїц, Піреус Банк: "Березень-квітень цього року будуть спокійними для вкладників, битви банків за депозити не буде, а ставки залишаться на колишньому рівні".
Веніамін Лебедєв, Конверсбанк: "У березні-квітні ставки по всіх валютах будуть продовжувати знижуватися, але незначно - не більше ніж на 0,2-0,5 в. п. Так, очікується деяке підвищення депозитних ставок у рамках одиничних акційних програм, але на загальну тенденцію це не вплине - зараз банки зацікавлені у дешевому ресурсі, для того щоб відновити кредитування під конкурентні відсотки".
Панайотіс Сарантопоулос, Універсал Банк: "У березні-квітні ми очікуємо зниження ставок по депозитах у гривні в середньому на 1% і на 0,5% - по валютних депозитах".
Володимир Буданов, ВТБ: "У березні-квітні відсоткові ставки по короткотермінових вкладах продовжать тенденцію до зниження. Що стосується ставок по довготермінових вкладах в іноземній і національній валютах, вони залишаться на колишньому рівні або можливе незначне підвищення".
Прогноз: перше півріччя
Антон Тютюн, Ощадбанк: "За нашими оцінками, враховуючи приріст грошових коштів на вкладах населення і потреби корпоративного сектора в зниженні відсоткових ставок по кредитах, до кінця першого півріччя реальним є зниження ставок на 1-1,5 в. п. по депозитах в гривні і на 1 в. п. - в іноземній валюті".
Прогноз: до кінця року
Наталія Рубан, ЕРДЕ Банк: "Часи високих ставок по банківських депозитах минули. До кінця року по гривневих вкладах вони в середньому знизяться на 2-4 в. п. Середня ставка буде не вище 12% річних, а це означає, що найпопулярніші річні депозити будуть залучатися за ставками, близькими до 15%".
Диверсифікація портфеля: облігації Vs депозити
"Кожен банк здійснює ту чи іншу схему залучення ресурсів виходячи зі своїх можливостей, вартості та терміновості кредитних ресурсів. Але в будь-якому випадку банки й далі будуть акцентуватися на залученні депозитів від населення, бо з точки зору ризиків це один з найбільш диференційованих ресурсів", - говорить Антон Тютюн, заступник голови правління ВАТ "Ощадбанк".
Надлишкова гривнева ліквідність на ринку призвела до зниження ставок по держоблігаціях, тому інвестори шукають альтернативні облігації з вищими ставками. Ця тенденція створила можливість випуску облігацій з привабливими ставками для низки банків з хорошими фінансовими показниками. Наприклад, було анонсовано, що "дочка" російського "Російського Стандарту" з 1 березня починає первинний продаж річних відсоткових облігацій на 100 млн грн, який буде здійснюватися на фондовій біржі "Перспектива" (Дніпропетровськ). Купон по паперах в розмірі 15% річних буде виплачуватися щокварталу.
Трохи раніше, на початку поточного року, Платинум Банк випустив трирічні облігації на суму 100 млн грн. Згідно з повідомленням, по них передбачена оферта через 18 місяців, а купонна ставка на 1-6-й купонні періоди становить 17,5%. "Одне іншому не заважає, - каже Анджей Олійник, директор з маркетингу та розвитку продуктів "Платинуму". - Ми, наприклад, просто диверсифікували власну ресурсну базу, організувавши, як тільки виник інтерес інвесторів на ринку, що оговтався після кризи, емісію власних облігацій. Цей процес відбувався паралельно з активним залученням депозитів населення. Зараз собівартість цих пасивів для банку практично однакова. Але є нюанси і особливості. Вклади населення приростають поступово, ціноутворення кероване протягом всього життя депозитного портфеля, однак, як показує практика, не виключена ймовірність стихійного відтоку депозитів з банківської системи. Зареєстрований облігаційну позику можна розміщувати протягом року з моменту реєстрації, можливість управління прибутковістю не виключена, можливі терміни пред'явлення, як правило, зафіксовані, тому погашатися борг буде в чітко обумовлені терміни, і в банку в зв'язку з цим є абсолютна визначеність з точки зору управління ліквідністю. Правда, у облігаційних позик є виразна межа - триразовий капітал емітента".
У той же час ринок облігацій може забезпечити збільшення ресурсної бази в умовах ринку з достатньою ліквідністю, але при перших ознаках нестабільності на ринку ці ресурси швидко випаровуються. Таким чином, тільки міцні взаємини з клієнтами і диверсифікований депозитний портфель можуть забезпечити банку стабільну ресурсну базу.
У свою чергу, клієнти теж прагнуть диверсифікувати і розмістити частину вільних коштів з більшою прибутковістю. Альтернатива депозитам - вкладення грошей в інвестиційні сертифікати. Ерсте Банк уже пропонує своїм клієнтам таку альтернативу, і незабаром через його мережу будуть здійснюватися операції купівлі-продажу інвестиційних сертифікатів фондів під управлінням КУА "Драгон Есет Менеджмент". Клієнти банку зможуть відкрити банківський депозит і/або купити сертифікат пайового інвестиційного фонду, таким чином диверсифікуючи ризики і отримуючи можливості збільшення прибутковості заощаджень, каже Світлана Черкай, заступник голови правління АТ "Ерсте Банк".
РКО для вкладників
Можна також спостерігати, як поступово конкуренція за клієнта переходить із цінового поля в нецінове. Тобто громадян вже цікавлять не лише відсоткові ставки, а й зручність використання депозитів. Тому в майбутньому не виключена можливість введення спеціальних тарифів на розрахунково-касове обслуговування як бонус вкладникам. Також банки намагаються зацікавити їх різними новинками.
Вже чимало банків пропонують послугу прив'язки декількох рахунків до однієї платіжної картки. Скажімо, клієнт, у якого є карта Visa, емітована Піреус Банком, може вільно, тобто цілодобово, і самостійно розпоряджатися коштами на своїх рахунках за допомогою банкоматів Піреус Банку. Наприклад, переказувати кошти зі свого основного рахунку на ощадні рахунки "Вільний" або "Вільний доступ" без необхідності особистого звернення в банк. Крім того, в травні банк планує запустити систему інтернет-банкінгу "Піреус Онлайн Банкінг", що також дозволить клієнтам самостійно керувати своїми заощадженнями в режимі онлайн.
З жовтня 2010 року в ВТБ введено в дію новий накопичувальний продукт - депозитний вклад "Цільовий накопичувальний план", що задовольняє потребу населення в плановому накопиченні коштів. Відсоткова ставка по депозиту залежить від регулярності поповнення, умови продукту стимулюють клієнта до того, щоб робити це щомісяця, отримуючи бонуси.
У січні 2011 року ПУМБ презентував продукт "Депозитний конструктор", який є інновацією на банківському ринку і дає клієнту можливість самостійно створити через Інтернет повністю індивідуальний депозитний продукт, отримавши відсоткову ставку відповідно до вибраних ним умов.
Безумовна новина лютого - оновлений акційний депозит для українських футбольних уболівальників "Футбольний БУМ! - євросезон 2010-2011" (ПУМБ). Так, актуалізований "Футбольний БУМ!" дозволяє отримати додатковий бонус до відсоткової ставки за умови перемоги українських команд у матчах Ліги Європи і Ліги Чемпіонів УЄФА.
Поради
Як правило, ділові видання приділяють мало уваги особистим фінансам. У проекті "Битва депозитів" ми, крім викладу фактури по ринку, також попросили банкірів дати вкладникам такі поради, які допомогли б більше зберігати і менше витрачати.
1. Ведіть бюджет
Юрій Деревко, радник голови правління банку "Національний кредит":
"Лише провівши повний моніторинг щомісячних витрат, ви зумієте оптимізувати витратну частину і зрозуміти, яку частину доходів можна направити на ощадний рахунок. Щоб спростити собі завдання, скористайтеся однією з програм для ведення сімейного бюджету, вона допоможе вам легко структурувати витрати і визначити, яка з витратних статей невиправдано завищена. В ідеалі бюджет необхідно вести постійно, але якщо процес для вас занадто обтяжливий, то обмежтеся одним-двома місяцями: часом цього достатньо, щоб привести в порядок домашню бухгалтерію".
2. Вивчайте партнерів
Анджей Олійник, директор з маркетингу та розвитку продуктів Платинум Банку:
"Вибір депозиту трохи схожий на вибір партнера по життю. Так до цього і поставтеся - не звертайте уваги виключно на красу й гучні акції. Витратьте час - дізнайтеся більше про партнера, перш ніж довірити йому свої важко зароблені гроші".
3. Зберігайте кошти в різних валютах
Ярослав Колесник, голова правління банку "Форум":
"Найнебезпечніша помилка приватного інвестора - гонитва за максимальною прибутковістю. Для того щоб з вигодою зберегти і примножити кошти, раджу не ганятися за максимальними ставками. Важливо розуміти, що за час дії вашого депозиту в будь-якому випадку будуть відбуватися курсові коливання в той чи інший бік. Передбачити валютний курс задовго наперед практично неможливо, тому, щоб уберегтися від курсових ризиків, розділіть свої кошти на приблизно рівні частини і зробіть кілька довготермінових вкладів у різних валютах. Так ви точно не втратите на курсових коливаннях і одночасно виграєте від більш високої ставки по вашому депозиту".
4. Чекайте, якщо це можна
Петро Пекур, начальник відділу організації й розвитку каналів продажів Конверсбанку:
"Перше питання, яке повинен поставити перед собою потенційний вкладник: "На який термін я можу зв'язати гроші?" Після чесної відповіді потрібно керуватися простим правилом: чим більше у вас свободи в управлінні грошима на рахунку, тим менша ставка по депозиту, а значить, і його прибутковість. Щоб отримати максимальний прибуток, потрібно вибирати вклади терміном на рік (такі зараз найбільш цікаві банкам), без можливості поповнення або часткового зняття, без автоматичної пролонгації, з виплатою відсотків в кінці терміну або з капіталізацією".
Артем Румянцев
За матеріалами:
Банки.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас