Чавес веде Венесуелу до виборів-2012 і дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чавес веде Венесуелу до виборів-2012 і дефолту

Казна та Політика
450
З тих пір, як Грецію наздогнала фінансова криза, інвестори напружено чекають, яка європейська країна буде наступною. Між тим, за оцінками Capital Economics, наступною хвилею може накрити Венесуелу, одну з великих "нафтових" економік. Економісти компанії говорять про вірогідність дефолту за держборгами Венесуели в 2012 році. Побоювання посилюються і на ринку: дефолтні свопи вказують на 50-відсоткову ймовірність дефолту до 2015 року. Оглядачі The Economist аналізують, у чому причини економічних труднощів Венесуели.
Головне джерело проблем Венесуели оглядач The Economist бачить у руйнуванні президентом країни Уго Чавесом державної нафтової компанії PDVSA. Президент укомплектував штат своїми прихильниками, не підживлював бізнес інвестиціями і використовував ресурси компанії на покриття соціальних витрат, у результаті чого видобуток нафти, за оцінками галузевих джерел, скоротився з 3,3 млн барелів на добу в 1998 році до приблизно 2,25 млн на даний момент.
З цього обсягу приблизно 1 млн барелів на добу продається за зниженими цінами на внутрішньому ринку або міжнародним партнерам в регіоні, у підсумку залишається лише 1,25 млн на експорт за нормальними цінами.
Водночас атаки президента на бізнес зруйнували і решту всіх секторів економіки. Чавес націоналізував сотні компаній, висував необґрунтовані звинувачення проти їх власників. У результаті - масова втеча капіталу з країни, необхідність імпортувати багато товарів, які раніше вироблялися на внутрішньому ринку. Тепер на нафтові статті припадає 92% у структурі доларової виручки країни, всі інші експортні поставки практично зійшли на нуль, пише The Economist.
Ситуацію посилює помилкова валютна політика. У 2005 році Чавес ввів прив'язку валютного курсу на рівні 2,15 болівара за долар. При цьому він допускав існування легального паралельного ринку, на якому країна отримувала тверду валюту за більш високим курсом (що створювало необмежені можливості для валютного арбітражу).
Минулого року він закрив цей ринок і створив нову держструктуру, через яку надходить майже вдвічі менше доларів, ніж за старої системи, за курсом в 5,3 болівара за долар. Венесуела посилила санкції за валютні операції на чорному ринку, передбачивши в якості покарання строк до семи років тюремного ув'язнення. В результаті пропозиція іноземної валюти дуже обмежена. Венесуельці просять своїх друзів за кордоном надсилати їм необхідні товари, наприклад, дитяче молоко і памперси.
Уряд намагався компенсувати ці тяготи зі своєї скарбнички - за рік було витрачено майже весь (за винятком 3 млн доларів) стабілізаційний фонд обсягом 832 млн доларів, який був створений для згладжування нафтових коливань.
У короткостроковому періоді рішенням для Чавеса стали запозичення. З 2008 року Китай надав Венесуелі 12 млн доларів, погашається цей борг нафтовими постачаннями, що ще на 20% скорочує річний виторг PDVSA, пише The Economist. Непрозора фінансова звітність не дозволяє з'ясувати, як були використані отримані гроші. Чистий держборг зріс з 14% ВВП у 2008 році до 29% в 2010, за оцінками аналітиків Economist Intelligence Unit, в 2011 році цей показник досягне 35%. Країна не може більше позичати колишніми темпами: за останніми доларовими облігаціями PDVSA купонний дохід вже досягає 12,75%.
І хоча ситуація зараз виглядає досить несприятливо, дефолту в найближчому майбутньому, швидше за все, не буде, пише The Economist. Якщо збережеться ціна на нафту близько 100 доларів, за оцінками Capital Economics, експортна виручка Венесуели буде якраз відповідати потребам країни в іноземній валюті для компенсації 11 млрд доларів на обслуговування боргу, 28 млрд доларів відтоку капіталу і 100 млн доларів на імпорт. Якщо ціни на нафту впадуть, на цей випадок у центробанку є 22,5 млрд доларів резервів і ще 7,5 млрд доларів інших неліквідних активів.
Більш того, з 2005 року уряд накопичив 39 млрд доларів в окремому неаудіюємому фонді Fonden. Хоча немає інформації про те, скільки з цих ресурсів було витрачено, деяка його частина, імовірно, збереглася. Циркулюють чутки, що президент збирає тверду валюту, щоб підготуватися до майбутніх в 2012 році складних перевиборів, у зв'язку з чим необхідні фінансові ресурси. Зростання цін на нафту на тлі хвилювань на Близькому Сході визначено дозволяє Чавесу трохи перевести подих. А в крайньому випадку можна буде звернутися за новою позикою до друзів у Пекіні. І все ж якщо Чавес витримає випробування в 2012 році, йому в кінцевому підсумку доведеться змінити політичний курс чи "пробачити" власникам облігацій усе, що їм винні.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас