ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ залишив ставку на рівні 1% річних, як і очікувалося

Казна та Політика
201
Європейський центральний банк (ЄЦБ) зберіг у четвер базову відсоткову ставку на рівні 1% річних, мінімальному значенні за всю історію існування ЄЦБ із 1999 року.
Це збіглося з очікуваннями аналітиків, опитаних агентством Bloomberg.
Востаннє ЄЦБ змінював ставку 7 травня 2009 року - тоді вона була зменшена на 0,25 відсоткового пункту, до 1% річних.
Традиційна прес-конференція голови європейського ЦБ Жан-Клода Тріше відбудеться о 16:30. Як очікують експерти, Ж.-К.Тріше у своєму виступі посилить антиінфляційну риторику.
"Боротьба з інфляцією є пріоритетом ЄЦБ, - відзначає економіст ABN Amro в Амстердамі Нік Куніс. - Істотне і тривале зростання вартості нафти може перервати економічний підйом в єврозоні, наразі увагу керівництва банку сфокусовано на збереженні інфляції під контролем".
Темпи зростання споживчих цін у єврозоні прискорилися в лютому до 2,4% у річному вирахуванні в порівнянні з 2,3% у попередньому місяці, свідчать попередні дані Статистичного управління Євросоюзу. Цей показник перевищує цільовий рівень ЄЦБ, позначений як "нижче, але дуже близько до 2%", вже три місяці поспіль.
Інвестори чекають на виступ Ж.-К.Тріше, сподіваючись почути, чи планує банк відновити згортання нетрадиційних заходів стимулювання економіки. Раніше глава ЄЦБ обіцяв зберегти програму надання банкам ліквідності в необмеженому обсязі строком на тиждень або три місяці протягом першого кварталу 2011 року.
За даними консенсус-прогнозу опитаних агентством Bloomberg аналітиків, на перше підвищення базової відсоткової ставки ЄЦБ слід очікувати лише в кінці четвертого кварталу 2011 року. Водночас деякі експерти вважають, що підйом ставки може початися вже в травні цього року, ще місяць тому найбільш раннім терміном можливого підвищення вважався червень. Найгірший сценарій, як і раніше передбачає збереження ставки на поточному рівні аж до кінця першого кварталу 2012 року.
У четвер Ж.-К.Тріше також представить прогноз експертів Центробанку щодо темпів зростання економіки єврозони і інфляції в регіоні.
Раніше член рада ЄЦБ Ів Мерш заявляв, що ЄЦБ може підвищити прогноз інфляції на 2011 рік до понад 2% з 1,8%.
"Ми, ймовірно, побачимо істотну зміна інфляційних прогнозів, особливо на цей рік, - відзначає старший економіст ING Group в Брюсселі Карстен Бреескі. - При цьому прогнози будуть вже застарілими, враховуючи недавній підйом цін на нафту, який, швидше за все, не буде врахований в них".
У вівторок Європейська комісія (ЄК) підвищила прогноз зростання економіки єврозони в поточному році на 0,1 відсоткового пункту - до 1,6%, заявивши також, що зростання цін на енергоносії та деякі види сировини буде утримувати темпи інфляції вище за встановлений ЄЦБ ліміт.
Згідно з новим прогнозом ЄК, зростання споживчих цін в 17 країнах єврозони в 2011 році в середньому складе 2,2% проти очікуваних в листопаді 1,8%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас