Влада України має намір перетворити Родовід Банк на банк безнадійних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада України має намір перетворити Родовід Банк на банк безнадійних активів

Казна та Політика
1294
Україна має намір перетворити проблемний підконтрольний уряду "Родовід Банк" (Київ) на банк безнадійних активів, вказується в проекті меморандуму влади країни до Міжнародного валютного фонду (МВФ), підготовленого в контексті другого перегляду програми кредитного співробітництва stand by.
"Щодо банку Родовід ми вирішили перевести всі депозити, разом з порівнянними за об'ємом активами, які надійшли у вигляді державних рекапіталізаційних облігацій, в інший державний банк. Установу, яка залишиться на місці банку Родовід, буде трансформовано в банк безнадійних активів", - вказується в документі, текст якого оприлюднив тижневик "Дзеркало тижня. Україна".
Згідно з проектом меморандуму, влада країни розглядає можливість переведення в цю фінустанову безнадійних активів з підконтрольних уряду банків "Київ" і "Укргазбанку" (обидва - Київ).
Щодо Укргазбанку в документі наголошується, що запланована його рекапіталізація шляхом передачі йому держоблігацій на 4,3 млрд грн.
Проблемний приватний банк "Надра" також може розраховувати на державну підтримку у вигляді субординованої позики.
"Банк "Надра" отримає рекапіталізаційні кошти в розмірі 8,8 млрд грн, що відповідає сумі недостачі капіталу... При цьому порівнянні за обсягом суми цих коштів будуть надані приватним інвестором (із зобов'язанням надати не менше 80% капіталовкладень цього інвестора в розмірі 4,4 млрд грн у вигляді грошових коштів) і урядовим рішенням у вигляді субзайма", - вказується в проекті меморандуму.
При цьому планується, що керівництво банком "Надра" після його рекапіталізації буде здійснюватися приватним власником, тоді коли уряд буде представлений в складі спостережної ради банку.
У документі також наголошується, що в 2011 році буде встановлено обмеження на максимальну суму коштів, що спрямовуються на рекапіталізацію банків (включаючи субборг банку "Надра") на рівні 13 млрд грн.
Щодо загальної ситуації в банківському секторі в документі вказується, що з 57 банків, в яких у минулому була встановлена недостатність капіталу, лише п'ять банків не впоралися із завданням нарощування капіталу: у трьох з них діє тимчасова адміністрація, а два - перебувають у стані ліквідації.
НБУ залишає за собою право за необхідності провести стрес-тестування і виставити вимогу щодо нарощування капіталу кредитно-фінансовими установами до виплати дивідендів.
У документі також наголошується, що інфляційні очікування залишаються високими, але в разі поліпшення цінових перспектив виникнуть можливості для зменшення ставок у сфері грошово-кредитної політики.
Серед запланованих регулятивних кроків у документі зазначаються: скасування законодавчої вимоги про обов'язковий викуп НБУ рекапіталізаційних облігацій за номінальною вартістю, запровадження до кінця червня законів про консолідований нагляд і про відкриття інформації про кінцевих бенефіціарів банків.
Крім того, до кінця квітня планується перегляд наявного портфеля рефінансування банків і впровадження механізмів сприяння повернення цих кредитів.
НБУ також готує стимули для консолідації банківської системи - переглядаються правила злиттів і поглинань.
Нацбанк також допускає посилення резервних вимог з валютних і короткострокових депозитів, а також за валютними кредитами.
Документом також планується перехід банківської системи на міжнародні стандарти фінансової звітності, які стануть обов'язковими для банків в 2012 році.
Можливо також внесення змін до Податкового кодексу (до 31 травня 2011 року) для того, щоб, серед іншого, дозволити повне віднесення на валові витрати збитків, пов'язаних зі списанням безнадійних позик, а також з продажем проблемних кредитів третім особам.
Зміни плануються і в роботі валютного ринку. Згідно з проектом меморандуму, планується до кінця червня, серед іншого, дозволити банкам виходити на міжбанк, як з покупкою, так і продажем валюти протягом одного робочого дня, а також дозволити обмінним пунктам змінювати курси протягом дня.
Щодо платіжного балансу в документі наголошується, що дефіцит поточного рахунку в 2011 році може скласти близько 3,5% ВВП, але він більш ніж достатньо покритий позитивним сальдо фінансового рахунку, що буде сприяти нагромадженню валютних резервів.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас