Україна відзвітувала МВФ про роботу з "проблемними" банками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна відзвітувала МВФ про роботу з "проблемними" банками

Казна та Політика
1004
Україна досягла прогресу у питанні виведення з кризи трьох проблемних банків, які рекапіталізувала держава. Міністерство фінансів і НБУ здійснили оцінку фінансової життєздатності та потенціалу цих банків і дали рекомендації для подальших дій. Про це йдеться в звіті прем'єр-міністра Миколи Азарова, міністра фінансів Федора Ярошенка та голови Нацбанку Сергія Арбузова, направленому директору-розпоряднику МВФ Домініку Стросс-Кану.
"Досягнуто домовленості щодо рекапіталізації банку "Надра", яка відповідає нашому принципу забезпечення мінімальної вартості запропонованого рішення для уряду. Банк "Надра" отримає рекапіталізаційні кошти розміром в 8,8 мільярдів гривень, відповідні сумі нестачі капіталу, визначеної під час останнього аудиту...", - йдеться в документі.
Згідно зі звітом, банк матиме орієнтований на приватний сектор бізнес-план, і керувати ним буде приватний господар. Уряд буде контролювати ключові функції аудиту та управління ризиками, буде представлений у складі наглядової ради банку і залишить за собою право першого виходу. НБУ досяг домовленості про чітко визначений графік виплат та адекватної застави за свій кредит фінансування.
Стосовно "Родовід банку" вирішено перевести всі депозити, разом порівнянними за обсягами активами, які прийшли у вигляді державних рекапіталізаційних облігацій, в іншій держбанк. Відомство, яке залишиться на місці "Родоводу", трансформується в "банк безнадійних активів" з ліцензією, яка буде припускати обмеження видів діяльності з метою збору ним інших таких активів і з часом зупинить свою діяльність або буде проданий. Також розглядається питання щодо переведення в це відомство безнадійних активів з банків "Київ" і "Укргазбанк".
"Що стосується "Укргазбанку", ми плануємо провести його рекапіталізацію шляхом передачі йому держоблігацій на суму 4,3 мільярда гривень. Ми посилимо управління обома цими банками, шляхом введення до складу їх керівництва професіоналів високого вирівняли, які відродять їх фінансову життєдіяльність з перспективою їх подальшої приватизації", - йдеться в документі.
Крім того, у звіті вказується: влада робить певні кроки для вирішення проблеми тих банків, чиї балансові показники, згідно з результатами аудиту, істотно погіршились під час кризи. "Для Ощадбанку заходи включають в себе: 1 - поступове зменшення ступеня концентрації ризиків; 2 - посилення управління ризиками, включаючи введення до середини 2011 року інтегрованої бази даних з метою моніторингу кредитів, сумнівних активів, термін використання активів та іншої інформації; 3 - посилення внутрішнього контролю, у тому числі необхідний аналіз Наглядовою радою звітів Управління внутрішнього аудиту, а також вчинення кроків для сприяння складання фінансової звітності відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності", - йдеться в документі.
"Для Ексімбанку заходи включають поступове зменшення концентрації позичок і, до середини 2011 року, посилення механізмів визначення ризиків та перегляд і посилення класифікації позичок та відповідну корекцію резервів і покриття збитків за позику", - сказано в документі.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас