Присяжнюк: Кредитування під заставу землі забезпечить додаткові інвестиції в АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Присяжнюк: Кредитування під заставу землі забезпечить додаткові інвестиції в АПК

Аграрний ринок
352
Міністерство аграрної політики і продовольства України розробило принципово нову систему кредитування галузі сільського господарства під іпотеку землі, що дозволить залучити додаткові інвестиції в аграрний сектор і привести його фінансове забезпечення у відповідність до технологічних потреб. Про це сьогодні повідомив глава МінАП Микола Присяжнюк.
За його словами, для розвитку інфраструктури аграрного ринку потрібно 180 млрд грн на найближчі 4-5 років. Одночасно основні засоби виробництва вимагають капіталовкладень для оновлення на суму 250 млрд грн на такий же період. Крім того, для забезпечення нормальної роботи галузі тваринництва потрібно 43 млрд грн на рік, рослинництва - 57 млрд грн на рік.
Тому МінАП розробило принципово нову систему кредитування агропромислового сектору. "Стратегічними напрямами реформування сільського господарства в 2011 р. має стати розробка заходів щодо приведення фінансово-економічного забезпечення АПК у відповідність з технологічними потребами. Нами опрацьовано та проаналізовано кращі практики кредитування аграрного сектору з урахуванням європейського досвіду, який ми уважно вивчали і переймали протягом останнього року. Особливу увагу ми звернули на фінансово-економічний розвиток сільської громади, зокрема, з урахуванням можливості застави земельних ділянок. При цьому наша позиція незмінна - земля буде продаватися винятково фізичним особам і лише громадянам України. Система кредитування під іпотеку землі дозволить залучити додаткові інвестиції в АПК", - зазначив міністр.
"Крім іпотеки землі як основної застави для отримання кредиту, нова система передбачає створення Державного земельного фонду як інституту контролю за обігом земель та управління землями державної власності. Також МінАП пропонує створити Державний земельний іпотечно-інвестиційний банк і ввести обов'язкове страхування сільськогосподарської продукції", - заявив Присяжнюк.
За словами міністра, селяни, які не бажають займатися сільськогосподарською діяльністю, зможуть продати свою землю за реальними цінами, отримавши таким чином початковий капітал для підприємництва. Також нова схема кредитування припускає введення пільгового кредитування (до 10% річних) через спеціалізований банк.
"Однак для залучення додаткових інвестицій в АПК шляхом нової системи кредитування необхідна чітка співпраця всіх органів влади. Зокрема, питання реформування законодавчої бази на сьогодні є ключовим", - підкреслив голова МінАП.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас