Банкір: Розкриття результатів аудиту банку - право власника — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкір: Розкриття результатів аудиту банку - право власника

Казна та Політика
332
Норма прийнятого Верховною Радою законопроекту 0884, що зобов'язує аудиторські компанії надавати результати перевірок банків безпосередньо в НБУ, створює реальну загрозу конкурентному середовищу ринку. Про це в коментарі FINANCE.UA заявив голова правління Банку Форум Commerzbank Group Ярослав Колесник.
Він вважає, що замість того, щоб підвищувати прозорість, ця вимога порушує порядки розкриття конфіденційної інформації.
"Проведення аудиту - право будь-якої компанії, мета цього процесу - забезпечення прозорості бізнесу, підвищення довіри у відносинах з існуючими та потенційними клієнтами та партнерами. Аудит не покликаний бути інструментом для отримання інформації третіми сторонами, в тому числі регулятором. Більше того, розкриття результатів аудиту - виключне право власника компанії", - зазначив Колесник.
Також банкір назвав "нелогічною" вимогу про те, що розмір регулятивного капіталу повинен бути не нижче розміру статутного фонду. На його думку, це є серйозною загрозою для розвитку банківської системи та економіки в цілому. Зокрема, в деяких випадках виходить, що будь-яке збільшення статутного фонду автоматично призводить до порушення цієї норми.
"Таким чином, система потрапляє в глухий кут, позбавляється можливості нормального розвитку. Особливо гостро це відчують молоді банки. Не кажучи вже про те, що ця вимога суперечить стандартам Базель-3. При цьому деякі вже існуючі норми дозволяють ефективно регулювати капіталізацію банків, наприклад вимоги до показника адекватності капіталу. Імовірно, народні депутати просто недостатньо глибоко розібралися в деталях цієї норми прийнятого законопроекту. Сподіваюся, ця прикра нелогічність буде виправлена", - підсумував Колесник.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас