Підживлення капіталом вдалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підживлення капіталом вдалося

Казна та Політика
621
Станом на кінець січня поточного року українці вже винні 433,80 млрд. грн. Але в уряді всі спокійні. "Урядом ведеться робота щодо вжиття заходів для вдосконалення управління державним боргом, зокрема, проведення активних операцій з державним боргом, подальший розвиток ринку державних цінних паперів, управління ризиками, пов'язаними з державним боргом, і т.д.", - заспокоюють у Міністерстві економіки .
Експерти хоча і не б'ють на сполох, але все ж застерігають про небезпеку тенденції стабільного збільшення боргу. Економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська пов'язує збільшення боргу з ризиками рефінансування та обслуговування цього боргу в майбутньому. А також з довірою інвестиційної спільноти до України в цілому. "Для поліпшення ситуації необхідно знижувати дефіцит бюджету і проводити структурні перетворення, що стимулюють економічну активність у країні", - пропонує Піонтковська.
"На сьогодні держборг України порівняно невеликий. Приміром, більшість країн Євросоюзу мають значно більші борги по відношенню до ВВП", - говорить економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь. З іншого боку, як зазначає аналітик, якщо дивитися на масштаби зростання держборгу, то в принципі такими темпами ми дійсно досить швидко можемо наздогнати і перегнати європейців.
Саме тут і криється основна загроза для національної економіки. Адже обслуговування боргів України обходиться значно дорожче, ніж країнам ЄС, оскільки позикові ставки істотно вищі. "До того ж Україні дуже важливо пам'ятати, що демографічна ситуація в країні погіршується, і тих, хто буде оплачувати борги, стає все менше. Це і ряд інших причин у майбутньому слугуватиме тому, що нам все складніше буде брати позики, оскільки у нас буде все більше проблем з поверненням цих коштів", - констатує Олександр Жолудь. На його думку, Україні потрібно взятися за жорстку бюджетну політику, обмежити позики і не нарощувати борг такими швидкими темпами. Навіть незважаючи на його поки незначні для ВВП розміри.
"Наразі ситуація щодо державного боргу залишається в межах необхідних норм. Однак, враховуючи схильність економіки України зовнішніх шоків, подальше зростання співвідношення держборгу до ВВП до 50% збільшить суверенні ризики України", - застерігає аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий. За його прогнозами, співвідношення держборгу до ВВП в 2011 р. не перевищить 44%.
Крім того, в Україні навряд чи виникнуть проблеми з доступом до зовнішніх ринків капіталу цього року. Фінансова позиція держави виглядає досить збалансованою. Ризик кардинальної зміни фінансової ситуації у світі, на думку Олександра Лозового, в поточному році буде невеликим. Тому середньострокові перспективи управління держборгом для України в цілому повинні бути позитивними. "Враховуючи наші прогнози щодо зростання ВВП ($153 млрд.) і прямого та гарантованого державного боргу в 2011 р. ($60 млрд.), співвідношення держборгу до ВВП буде перебувати в безпечній зоні на рівні 39,2%", - прогнозує аналітик інвестиційної групи "Сократ" Іван Панін.
За підсумками лютого учасники ринку очікують на прискорення темпів зростання держборгу в результаті розміщення суверенних єврооблігацій на $1,5 млрд. За їхніми оцінками, подальше зростання буде підживлюватися позиками уряду для фінансування дефіциту бюджету, кредитними траншами МВФ і борговими зобов'язаннями, виданими під державні гарантії, передбачені законом про держбюджет-2011. "Загальний держборг до кінця 2011 р. збільшиться на 22% г/г, до $67 млрд. Таким чином, темпи зростання заборгованості держави сповільняться з торішніх 37% і будуть не набагато вище очікуваного зростання номінального ВВП, а показник борг/ВВП складе 40% , що лише трохи вище в порівнянні з 2010 р.", - коментує головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас