Митний союз - загроза для української економіки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митний союз - загроза для української економіки

1667
Митний союз Росії, Білорусі та Казахстану порушує конкуренцію на паливному ринку України та створює перешкоди для роботи міжнародного бізнесу, як на її території, так і для економік низки країн Європейського Союзу, заявляє Ділова рада "Україна - ЄС".
"Створення Митного союзу має прямий вплив на Україну: воно порушує конкуренцію на ринку моторного палива в країні та становить реальну економічну загрозу для нафтопереробної галузі в Україні, а також може вплинути на нафтопереробні потужності в деяких сусідніх країнах-членах ЄС", - йдеться в листі Ділової ради "Україна - ЄС", направленому на адресу першого віце-прем'єра України Андрія Клюєва.
Ділова рада наголошує, що ключовою проблемою є довгострокове субсидування нафтопереробних заводів Росії, Білорусі та Казахстану, які мають можливість купувати російську сиру нафту зі значними знижками без оплати експортного мита.
"Одночасно в іншому світі, включаючи Україну та Європейський Союз, російська сира нафта купується за цінами, які склалися на світовому ринку і з сплатою чинного експортного мита. Завдяки такому стану речей, нафтопродукти виробляються на території Митного союзу зі зловживанням конкурентним становищем та використанням нечесних конкурентних переваг", - йдеться в листі.
За оцінками експертів Ділової ради, субсидований імпорт витісняє українські та європейські нафтопродукти з внутрішнього ринку і зростання поставок нафтопродуктів з Митного союзу відбувається за рахунок погіршення стану європейських і українських виробників.
"Тільки цього року економічний ефект для Білорусі від членства в Митному союзі буде становити до 4 млрд доларів США за рахунок економії через безмитну поставку російської сирої нафти", - йдеться в листі.
У Діловій раді вважають, що за відсутності швидкого та спільного реагування на цю проблему всіма ключовими гравцями на ринку України та урядом України, найближчим часом постачання моторного палива з Митного союзу можуть повністю витіснити з ринку українські та європейські нафтопродукти, які вже сьогодні не можуть конкурувати за таких нерівних умовах.
Як повідомлялося, Україна в кінці січня 2011 року почати спеціальне розслідування щодо імпорту в країну окремих видів нафтопродуктів в незалежності від країни походження.
Міністерство енергетики та вугільної промисловості підтримує введення мит незалежно від країни походження на бензини - EUR130/тонна, на дизпаливо - EUR80/тонна.
Українські НПЗ неодноразово заявляли, що отримують нафту для переробки за світовими цінами, тоді коли країни Митного союзу, зокрема, Білорусь, набувають сировину без мита, і формують значну частку імпорту нафтопродуктів в Україні. Місцеві заводи вважають, що мита дозволять збільшити переробку нафтової сировини і провести модернізацію виробництв.
Великі мережі АЗС, які переважно імпортують нафтопродукти, негативно висловилися про можливість введення мита, вважаючи, що це призведе до монополізації ринку українськими НПЗ, а також до різкого зростання цін на нафтопродукти. Свою стурбованість можливим введенням мит у спільному листі прем'єр-міністру України виклали посольства Литви, Румунії та Польщі.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас