В Україні стало менше бажаючих почати бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні стало менше бажаючих почати бізнес

Казна та Політика
1526
В Україні різко зменшилася кількість охочих почати власний бізнес. Від комерційних починань підприємців відлякує новий Податковий кодекс, стверджують експерти.
Яскравим прикладом стала Львівська область, яка раніше обіймала передові позиції за кількістю бажаючих розпочати власний бізнес. Якщо в квітні 2010 року у Львові підприємцями зареєструвалися тисячі громадян, то в грудні таких було лише 177. Зменшується не лише кількість зареєстрованих фізичних осіб-підприємців, а й приватних підприємств-юридичних осіб. Крім того, вичікувальну позицію зайняли не тільки ті, хто хотів би почати бізнес, але й ті, хто вже зареєструвався. Зараз багато підприємців подали заяви на призупинення діяльності.
В інтерв'ю Deutsche Welle голови Клубу підприємців Львівської області Андрій Якимів назвав закономірністю спадну тенденцію. Він звернув увагу на різку зміну правил ведення бізнесу в Україні через новий Податковий кодекс. Для розвитку бізнесу необхідна впевненість в тому, що буде відбуватися принаймні протягом року, а влада буквально за місяць-півтора змінює підходи до організації бізнесу, говорить експерт. До того ж усе ще незрозуміла ситуація зі спрощеною системою оподаткування.
"Підприємці не реєструються, оскільки це стан вичікування. Це пов'язано з незрозумілими правилами і умовами роботи бізнесу. Я оцінюю це дуже негативно і критично. Якщо влада вдається до кардинальних змін у підходах, то підприємцям треба було дати якийсь перехідний період, хоча б рік, щоб вони переорієнтувалися на нові умови ведення податково-бухгалтерського обліку", - зазначив Якимов.
За словами експерта, така негативна тенденція спостерігається в усіх регіонах країни. Він не береться прогнозувати, скільки триватиме така стагнація. Спочатку влада повинна налагодити конструктивний діалог з підприємцями, переконаний голова Клубу підприємців Львівської області.
Податковий кодекс був прийнятий Верховною Радою України на початку грудня 2010 року. За підсумками першого кварталу кодекс буде доопрацьований. Очікується, що звід податкових правил, зокрема звітність малого бізнесу, вдосконалять до кінця квітня.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас