Віктор Янукович підвищує статус — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Віктор Янукович підвищує статус

Казна та Політика
1061
Адміністративна реформа торкнеться регуляторів фінансових ринків і природних монополій. Разом з перейменуванням всіх комісій в "національні" буде закріплений їх статус підконтрольних главі держави. Реформа відомств стане підставою для кадрових перестановок, вважають експерти.
У розпорядженні Комерсант-України опинився розроблений адміністрацією президента проект закону, яким запропоновано уніфікувати принципи управління п'ятьма держкомісії. З прийняттям закону всі вони будуть називатися "національними комісіями, які здійснюють державне регулювання" на профільних ринках.
Аналогічні назви вже є у національних комісій з питань регулювання ринків зв'язку (НКРЗ), регулювання електроенергетики (НКРЕ) та регулювання ринку комунальних послуг (НКРКП). Тому істотний ребрендинг очікує лише держкомісії з регулювання ринків фінпослуг (Держфінпослуг) і з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР).
Для економії бюджетних коштів запропоновано відмовитися від фінансування регіональних представництв комісій. У законі "Про державне регулювання ринку цінних паперів" поняття "територіальні органи" і "центральний апарат" планується замінити на "апарат" комісії (зараз діє 27 територіальних управлінь ДКЦПФР). Позбудеться права створювати територіальні управління та НКРЕ (25 управлінь) - після зміни закону "Про природні монополії".
У проекті закону чітко прописується підконтрольність регуляторів президенту. Тому в законі "Про державне регулювання ринку фінансових послуг" нинішня Держфінпослуг позбудеться статусу центрального органу виконавчої влади. Після реорганізації її склад буде формувати глава держави, раніше це робив Кабмін.
Останнє призначення керівництва ДКЦПФР також затверджено Кабміном, але минулого року Конституційний суд повернув норми Конституції 1996 року. Згідно з ними, кадрові повноваження віддано главі держави. Склади інших комісій зараз також формує президент.
У листі заступник глави адміністрації президента Олег Рафальський просив прем'єр-міністра Миколу Азарова "невідкладно погодити" законопроект. За інформацією Комерсант-України, документ розробляв міністр юстиції Олександр Лавринович, який за дорученням Віктора Януковича буде доповідачем проекту закону у Верховній Раді.
На думку експертів, документ майже не вплине на роботу відомств, але з його прийняттям виникне необхідність обрання нових керівників - голів комісій та їх членів. "Перейменування органу - це хороший спосіб позбутися чиновника, якого не можна звільнити на підставі порушень. Іноді змінюється одне слово (у назві), і не факт, що звільнений працівник буде взятий знову на роботу", - сказало джерело, близьке до адміністрації президента.
Член асоціації "Українські фондові торговці" Олег Швець вважає, що склад Нацкомісії з цінних паперів не буде змінюватися. А керівник однієї з асоціацій страховиків неофіційно зазначив, що в рамках перепризначень свою посаду може втратити голова Держфінпослуг Василь Волга. Волга вчора був недоступний для коментарів. Партнер юридичної компанії Astapov Lawyers Олег Мальський вважає, що зміни однієї назви буде недостатньо для звільнення глави відомства: "Причиною перепризначення глави може стати більш глибока реорганізація структури".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас