Табачник робить з вузів "Макдональдси" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Табачник робить з вузів "Макдональдси"

Казна та Політика
548
Міносвіти на чолі з Дмитром Табачником за рік провело наступ на автономію університетів і повертається до принципу "Макдональдс в освіті".
Таку думку висловив ректор Українського католицького університету отець Борис Гудзяк.
За його словами, ідея автономії "базувалася на спокійному переконанні, що університетські викладачі й адміністратори, втім, і студенти - це представники еліти суспільства, наділеного критичним мисленням".
З 2005 року фактично автономно працювали вісім університетів: Києво-Могилянська Академія, Харківський, Донецький, Дніпропетровський, Чернівецький, Львівський національні університети та Університет економіки та права "Крок", Український католицький університет, зазначив отець Гудзяк.
"Освіта не є лише системою певних норм одержання знань, а це певна свідомість, певний дух, певне переконання, що думка не може бути вільною під тиском великої кількості обмежень і шор. Нарешті, Україна підписала своє зобов'язання крокувати у напрямку Болонської системи, тобто європейської системи вищої освіти, яка базується на автономії університетів", - сказав він.
"Тепер же все повертається до принципу "Макдональдс в освіті", коли, так би мовити, всі ресторанчики будуть випускати однакові гамбургери, а університети однакових студентів. У такій системі унікальність людини, її потенціал просто нівелюється", - підкреслив ректор.
Відзначимо, що нещодавно Ганна Герман заявила, що президент Віктор Янукович ніколи не підтримає концепцію освітніх реформ, яку пропонує Табачник. У відповідь міністр запропонував Герман піти з посади. Вона заявила, що заради порятунку Національного університету "Києво-Могилянська академія" готова піти у відставку.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас