В Киргизії вчителі готові розпочати безстроковий страйк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Киргизії вчителі готові розпочати безстроковий страйк

Казна та Політика
151
24 лютого парламент Киргизії схвалив республіканський бюджет з пропозицією збільшити зарплату вчителям. Проте педагоги заявляють про свою готовність до проведення страйків.
Киргизькі педагоги з нетерпінням чекали дня засідання Жогорку Кенеша, де детально було обговорено проект закону про бюджет на цей рік. Як повідомив Deutsche Welle Асилбек Токтогула, голова Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки Киргизії, вчителі мали намір почати безстроковий страйк 1 березня.
Зараз же плани з проведення акцій протесту дещо змінилися, тому що збільшення заробітних плат учителям парламент підтримав у другому читанні. Однак, за словами Токтогулова, страйкові комітети не розпущені. Жогорку Кенеш має розглянути проект закону "Про республіканський бюджет на 2011 рік" ще в третьому читанні, а воно пройде 3 березня. "Ми у повній готовності до проведення безстрокових страйків, якщо в третьому читанні не схвалять підвищення окладів педагогам", - зазначив Токтогула.
На даний момент, за словами Токтогулова, виконані ще не всі вимоги вчителів. Перша вимога - підвищити посадовий оклад педагогів до рівня середньої заробітної плати в республіці - близько семи тисяч сомів. Друга вимога - це щорічна індексація заробітних плат. "Ми хочемо, щоб комунально-експлуатаційна підтримка вчителів здійснювалася з республіканського бюджету, щоб молодим вчителям виділявся разовий посадовий оклад, відповідно до закону, щоб відрядження та інші витрати оплачувалися через республіканський бюджет", - заявив голова Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки Киргизії.
Асилбек Токтогула розповідає, що у випадку, якщо не будуть виконані всі п'ять вимог, безстрокові страйки почнуться в кожній школі республіки. А їх, до речі, в країні налічується більше двох тисяч. "Вчителі будуть приходити у школи, однак мають намір просто не проводити уроки", - відзначає Токтогула.
Однак голова Центрального комітету профспілки працівників освіти і науки Киргизії переконаний, що намір вчителів відстояти свої права в довгостроковій перспективі тільки допоможе сфері шкільної освіти. "Ми сподіваємося, що зараз з підвищенням заробітної плати багато вчителів, які пішли і молоді фахівці, які демонстративно відмовлялися йти в школу, тепер повернуться", - сказав Токтогула.
Зараз в школах Киргизії не вистачає більше двох тисяч педагогів. Депутат Жогорку Кенеша Киргизії Дастан Бекешев говорить, що така тенденція намітилася через те, що освіті давно не приділялася увага. "Однак освіта повинна бути пріоритетним, за рівнем освіченості населення можна говорити про подальший розвиток країни. Виходячи з цього, було прийнято рішення піднімати зарплати вчителям", - підкреслив депутат.
Зараз середня зарплата вчителя складає приблизно 100 доларів. Педагоги наполягають на тому, щоб їхні оклади були збільшені на 50 відсотків. На підвищення заробітної плати вчителям з республіканського бюджету має бути виділено 10 мільярдів сомів. "Для того щоб знайти кошти на підвищення зарплати вчителям, уряд пропонує, наприклад, підвищити тарифи на частоти, які видаються компаніям стільникового зв'язку. Проте депутати наполягають на тому, щоб вже з березня відбулося підвищення зарплат. Для цього вони наполягають на прийнятті закону про спеціальні платежі, що стягуються з авіапалива, що поставляється в Центр транзитних перевезень", - сказав депутат Дастан Бекешев.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас