"Нафтова паніка" не мине Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтова паніка" не мине Україну

Енергетика
1478
Хоча Україна не купує енергетичні ресурси у північно-африканському регіоні, ціни на бензин у країні теж будуть зростати, прогнозує директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.
Він пояснює це тим, що українські провідні нафтові трейдери слідом за світовими будуть спекулювати на нестабільності в Лівії і необґрунтовано підвищувати ціну нафтопродуктів.
"З економічної точки зору... ми не повинні відчувати проблеми в Лівії, тому що не імпортуємо нафту з цього нестабільного регіону. Але на українських бензоколонках люблять пояснювати збільшення ціни зростанням небезпек на Близькому Сході або зростанням котирувань на Лондонській біржі", - наводить його міркування Deutsche Welle.
Михайло Гончар переконаний, що не треба драматизувати ситуацію із забезпеченням нафтою і газом європейського континенту. У випадку, якщо заворушення в Лівії продовжаться, європейські країни переключаться на поставки з країн Перської затоки і Аравійського півострова.
На українську енергетичну сферу теж не дуже вплинуть події в Лівії та Єгипті. Незважаючи на те, що Тріполі відвідували українські делегації, а до Києва зі своїм наметом навідувався і сам Муамар Каддафі, всі домовленості Києва про постачання в Україну нафти та спільне будівництво нафтопереробного заводу так і залишилися нереалізованими.
"Україна за двадцять років так і не реалізувала жодного диверсифікаційного проекту, який би дозволив розпочати імпорт енергоносіїв з цього регіону", - каже Гончар.
Що стосується призупинення роботи НАК "Нафтогаз України" з видобутку нафти на концесійній ділянці Alam El Shawish Еаst на території Західної пустелі Єгипту, то Гончар переконаний, що це тимчасово. Але чи буде нова єгипетська влада зацікавлена в такому форматі і подальшій співпраці з Україною в енергетичній сфері, прогнозувати складно, каже експерт.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас