Посол Франції: Митниця і Податкова гальмують інвестиції в Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Посол Франції: Митниця і Податкова гальмують інвестиції в Україну

Казна та Політика
820
Посол Франції в Україні Жак Фор вважає, що дії Державної митної служби та Державної податкової служби перешкоджають залученню іноземних інвестицій в Україну. Про це він сказав в інтерв'ю газеті "Дзеркало тижня. Україна".
За словами посла, аналізуючи конкретні приклади складнощів, з якими стикаються європейські та, зокрема, французькі компанії у своїй діяльності в Україні, можна виділити 3 основні категорії проблем, першою з яких є позиція Митниці.
"У той час, коли уряд голосно заявляє про велике бажання залучити іноземних інвесторів, представники митної служби останнім часом систематично відмовляються приймати в роботу митні декларації із зазначенням відповідної вартості митних товарів, що імпортуються в Україну французькими та європейськими компаніями", - сказав Фор.
Крім того, за його словами, органи Митниці часом самовільно і довільно збільшують розмір митної вартості окремих товарів до 5-6 разів.
"Друга категорія складнощів є у відносинах з податковими органами, які в своїй роботі часто прикриваються похвальною тезою про боротьбу з корупцією. Ніхто не заперечує цю тезу. Але коли ми бачимо конкретні приклади, конкретні методи, які застосовуються для так званої боротьби з корупцією, відразу стає зрозуміло, що тут щось не так", - сказав посол.
На думку Фора, проведення податкових перевірок кожен місяць, а то й кожні 2 тижні, створює умови, що не дозволяють підприємству функціонувати нормально.
Третьою категорією проблем, за словами посла, є неналежне дотримання в Україні прав інтелектуальної власності, права патентів і стимулювання подібних неправових дій з боку органів юстиції.
Фор вважає, що також актуальними для України є проблеми пов'язані з незрозумілими з точки зору принципів функціонуючого в Європі права рішеннями судів, високим рівнем корупції.
Посол зазначив, що ці аспекти, а також зниження позицій України в міжнародних рейтингах інвестиційної привабливості дозволяють говорити в цілому про погіршення бізнес-середовища в країні.
Крім того, посол Жак Фор заявив, що Євросоюз вважає необґрунтованими українські вимоги щодо обсягів квот на експорт сільськогосподарської продукції в рамках переговорів про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.
"Пропозиції, сформульовані Єврокомісією в рамках переговорного процесу з України, дуже щедрі. Вони покривають більше 90% української економіки... У той же час будь-які переговори економічного характеру повинні базуватися на існуючих торгових потоках і обсягах, а не на фантазіях і теоретичних припущеннях... Нам не зовсім зрозуміла позиція, з якою сьогодні виступає українська сторона, запитуючи квоти на експорт сільськогосподарської продукції, які абсолютно не відповідають тим обсягам, які були протягом останніх років", - сказав посол в інтерв'ю.
За словами Фора, "ті квоти, які сьогодні критикуються як українськими офіційними органами, так і деякими ЗМІ, значно перевищують обсяги експорту, що реалізуються вашою країною в останні роки".
Дипломат зазначив, що у всіх угодах про зону вільної торгівлі, укладених ЄС з іншими партнерами, фігурує положення про перегляд, яке передбачає можливість зміни відповідних квот, якщо обсяг торгівлі збільшується.
"У підсумку нинішня українська позиція призводить до того, що конкретна сфера - агробізнес - сьогодні стає не чинником подальшого просування переговорів, а навпаки, блокує їх на шкоду іншим сферам і іншим секторам економіки, зокрема промислового, перешкоджає залученню іноземних інвестицій, необхідних для подальшої модернізації економічного потенціалу країни", - заявив посол Франції.
Нагадаємо, в січні Кабінет Міністрів прогнозував залучення 100 мільярдів гривень інвестицій в економіку країни в 2011 році.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас