Тимошенко попереджає МВФ про плани влади України розрахуватися з RosUkrEnergo грошима фонду — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тимошенко попереджає МВФ про плани влади України розрахуватися з RosUkrEnergo грошима фонду

Енергетика
310
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко хотіла б провести консультацію з представниками Міжнародного валютного фонду (МВФ), а також з українською опозицією з приводу планів влади повернути заборгованість компанії RosUkrEnergo AG (Швейцарія) з коштів МВФ.
"Я думаю, що ми проведемо консультації і з Міжнародним фондом, і з опозиційними силами в Україні, і ми спробуємо скласти план дій для того, щоб перешкоджати таким "реформам", які проводить Янукович", - сказала Тимошенко на прес-конференції в п'ятницю.
Лідер "Батьківщини" повідомила про те, що в руках її команди опинився документ - лист про наміри, підписаний прем'єр-міністром Миколою Азаровим, міністром фінансів Федором Ярошенком і колишнім главою Національного банку України Володимиром Стельмахом від імені українського уряду з МВФ. При цьому Тимошенко зазначила, що цей документ був підписаний ще 10 грудня 2010 року, проте став відомим лише зараз. За її словами, в цьому документі передбачено, що $1,5 млрд Україні повинна буде віддати безпосередньо компанії RosUkrEnergo за рішенням Стокгольмського арбітражу.
При цьому, лідер "Батьківщини" підкреслила, що "дивним чином" сума боргу України перед компанією RosUkrEnergo збігається з сумою чергового траншу кредиту МВФ, який також становить $1,5 млрд. "Я б хотіла запитати, що це пряме фінансування махінацій, які в Україні всі експерти вважають неприхованою цинічною корупцією?", - сказала вона.
Крім того, за її словами, в цьому листі міститься пункт, що передбачає підвищення цін на 50% на газ і житлово-комунальні послуги для населення. "Таким чином, розраховуватися з RosUkrEnergo збираються не тільки траншем МВФ, але і підвищенням цін на газ на 50% ... Всі ресурси і від підвищення цін на газ, і плата Росії за транзит газу, і частково кошти кредиту МВФ спрямовуються в RosUkrEnergo ... чому вся країна, мільйони людей повинні розраховуватися за апетити однієї структури", - зазначила Тимошенко.
Тимошенко підкреслила, що вважає за необхідне оприлюднити дану інформацію і вважає також, що всім опозиційним силам України і представникам громадськості необхідно обговорити питання про те, що краще або доцільніше робити найближчим часом.
Екс-прем'єр зазначила, що із сумом згадує один жарт, яку почула на одній з радіостанцій Україні: "переводив у готівку кредити МВФ". "Я так розумію, що цю послугу як послугу якраз і надає президент Янукович", - зазначила вона.
"Я знаю, що ця влада вже майже не спирається на підтримку людей ... і все, що сьогодні Фірташ, Бойко, Льовочкін, Янукович забирають в Україні на RosUkrEnergo, вони потім відкашляють в найкоротший термін до бюджету разом із пенею і штрафами, які вони заплатять за те, що вони колись підняли руку на державні фінанси і державні гроші", - заявила Тимошенко.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас