Гарант візьме фіноргани в руки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гарант візьме фіноргани в руки

Казна та Політика
507
У грудні 2010 р., за підсумками першої хвилі адміністративної реформи, з'ясувалося, що регуляторів вона практично не торкнулася. Нічого ні в структурі, ні в діяльності держорганів істотно не змінилося. В Адміністрації президента таку поблажливість пояснювали тим, що для регуляторів пишеться спеціальний закон.
Учора голова Держфінпослуг Василь Волга повідомив про те, що даний законопроект вже розглядається регуляторами. І в даний час відповідні держоргани вносять до нього свої корективи. Після чого поправки і побажання будуть спрямовані на погодження в Кабмін.
"Законопроект про національних регуляторів стосується і НКРЗ, і комісії регулювання ринку комунальних послуг, і наших трьох регуляторів, і інших національних регуляторів", - заявив Василь Волга. За його словами, основний момент, який глава Держфінпослуг виділив для себе стосовно підопічної комісії, - це те, що Державна комісія з регулювання ринку фінансових послуг стає "національною комісією". "Будуть внесені правки в усі відповідні закони та підзаконні акти, в яких було прописано - "орган, відповідальний за регулювання ринків фінансових послуг", і тепер буде чітко виписано - "Національна комісія регулювання ринків фінансових послуг". Зміни стались не тільки в назві регулятора, але і у підпорядкованості комісії. І навіть спосіб її утворення і ліквідації. Так, згідно з новим законом, НКРФП, як колегіальний орган, буде створюватися і ліквідуватися президентом України. "Також саме президентом України будуть призначатися і звільнятися члени комісії", - уточнив Волга. Втім, всі свої функції держорган залишив за собою.
"До нас надійшов законопроект під назвою "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регуляторів природних монополій ринку цінних паперів і фінансових послуг. Згідно з ним передбачаються зміни в законах, пов'язаних з назвою комісії і зі сферою її регулювання. Докорінних модифікацій не спостерігається", - поінформував представник Комісії з цінних паперів. Також, відповідно до наданої ним інформації, після прийняття законопроекту зміниться підхід до територіальних органів. Точніше, у складі "національного регулятора" територіальні органи не плануються взагалі. Що, втім, не дуже лякає учасників ринку. "Враховуючи, що фондовий ринок зосереджений в нас у столиці, істотних змін я б не чекав. Незважаючи на те, що у нас є біржові торги в інших містах України, вони насправді незначні", - коментує Олександр Жолудь, старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.
"На даний час законопроект вивчається відповідними фахівцями. Ми направимо свої пропозиції щодо його поліпшення або сьогодні ввечері, або ж завтра", - повідомив співрозмовник "і". Інформацію про те, що Комісія з цінних паперів буде підпорядковуватися безпосередньо гаранту, джерело не підтвердило, як, втім, і не спростувало.
Втім, учасники ринку, як і раніше, вважають за необхідне уберегти національних регуляторів від впливу будь-кого. "Регулятори повинні бути колегіальними органами. Вони повинні приймати рішення колегіально, тобто такий орган не може взагалі бути комусь підпорядкований", - обурений керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко. За його словами, призначати членів комісії може хто завгодно, а от приймати рішення всередині держоргану повинні шляхом голосування.
"У більшості демократичних країн у сферах природних монополій регулятори формуються з різних джерел. Тобто члени призначаються не одним президентом чи прем'єр-міністром, а представляють різних суб'єктів конкретної сфери", - коментує аналітик. На думку Ігоря Коліушка, призначення членів регулятора з одного джерела ставить під сумнів саму необхідність органу, який буде лобіювати виключно інтереси президента.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас