Бухгалтерів російських банків звільнили від ризиків кримінального переслідування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бухгалтерів російських банків звільнили від ризиків кримінального переслідування

Казна та Політика
194
Головні бухгалтери не будуть нести кримінальну відповідальність за фальсифікацію звітності нарівні з керівниками банків, як це планували Банк Росії і Агентство зі страхування внесків (АСВ), ініціюючи відповідні поправки до Кримінального кодексу, пише в п'ятницю газета "Комерсант" з посиланням на "Юридичну газету".
Про зміни у тексті поправок до КК РФ, що передбачають запровадження кримінальної відповідальності за фальсифікацію банківської звітності, в інтерв'ю "Юридичній газеті" повідомив директор департаменту врегулювання вимог кредиторів АСВ Василь Кудяков. За його словами, "відповідно до останньої редакції законопроекту, відповідати за фальсифікацію звітності буде тільки особа, яка виконує управлінські функції".
У двох відомствах, які беруть активну участь в обговоренні документа, "Комерсанту" підтвердили інформацію про зміни. Попередня редакція поправок, опублікована на сайті Мінекономрозвитку, передбачала, що кримінальну відповідальність за фальсифікацію звітності будуть нести "керівник та особа, відповідальна за складання та (або) надання бухгалтерської та іншої звітності". Мова йде про випадки, коли в звітності банку були навмисно приховані ознаки банкрутства та підстави для відкликання в банку ліцензії.
У новому формулюванні поправок з числа відповідальних за фальсифікацію банківської звітності виключені головні бухгалтери, залишені лише керівники банків, вважає більшість опитаних юристів. Справа в тому, що, згідно з приміткою до ст. 201 КК РФ ("Зловживання повноваженнями"), особою, яка виконує управлінські функції в компанії, вважається керівник банку, член правління або ради директорів або особа, яка виконує організаційно-розпорядчі або адміністративно-господарські функції, вказують юристи. "Жодної з цих функцій головбух не виконує", - говорить голова московської колегії адвокатів "Міжнародне партнерство" Тетяна Проценко. "У такому формулюванні поправок головбух не може вважатися особою, яка несе кримінальну відповідальність", - згоден партнер юридичної компанії "Яковлєв та партнери" Ігор Дубов.
Представники відомств, які беруть участь в обговоренні цих поправок (зокрема, МЕР, ЦБ, МВС, АСВ), так і не змогли пригадати, хто був ініціатором послаблення для головбухів банків. Втім, враховуючи жорстку позицію з цього питання представників ЦБ і АСВ, які виступали ініціаторами даних поправок, ці структури в їх пом'якшенні не зацікавлені. У АСВ напередодні підтвердили, що вважають правильною подвійну кримінальну відповідальність за фальсифікацію звітності: і для керівників банків, і для головбухів. У Банку Росії від коментарів відмовилися. Зв'язатися з правовим департаментом МВС газеті не вдалося, але відомо, що у МВС до законопроекту було чимало зауважень. У МЕР, за відомостями "Комерсанта", поправки підтримують.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас