Лівія підриває світову економіку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лівія підриває світову економіку

Енергетика
1591
Зниження поставок нафти з Лівії, яка є найбільшим виробником вуглеводнів у Північній Африці, призвело до різкого зростання нафтових цін на світових ринках. Після того як у Лівії почалися озброєні зіткнення, вартість нафти Brent досягала $119,79, а ціна нафти WTI піднялася до $101,15. На частку Лівії припадає тільки 2% світового видобутку нафти, і країни-імпортери побоюються не стільки перебоїв з поставками, скільки руйнівних економічних наслідків різкого стрибка цін.
Наразі Лівія посідає перше місце в Африці за доведеними запасами нафти в розмірі 5 млрд. т і четверте місце за запасами природного газу в розмірі 1490 млрд. кубометрів. На території Лівії видобувається в середньому 1,6 млн. барелів на добу, причому 1,3 млн. барелів йде на експорт. При цьому Лівія є важливим постачальником нафти до країн Південної Європи. Близько третини всієї нафти і газу, які видобуваються в Лівії, поставляється до Італії. Лівійська нафта становить приблизно чверть усієї нафти, яку Італія купує за кордоном. Для Німеччини Лівія є третім за важливістю після Росії та Норвегії постачальником нафти з часткою приблизно в 8%. Частка лівійської нафти і газу в імпорті вуглеводнів всього Євросоюзу перевищує 10%.
У зв'язку зі збройним протистоянням у Лівії видобуток і експорт лівійських енергоносіїв були паралізовані. Генеральний директор італійської нафтової компанії ENI Паоло Скароні повідомив, що внаслідок політичної кризи видобуток нафти в Лівії знизилася на 75%, або на 1,2 млн. барелів на добу. Енергетичні компанії, які здійснюють видобуток нафти в Лівії, - британська BP, італійська Eni, німецькі Wintershall і RWE і австрійська OMV - евакуюють своїх фахівців з країни, охопленої насиллям.
Європейська комісія запевняє, що перебої у поставках нафти Євросоюзу не загрожують, оскільки нафтові резерви Євросоюзу в два рази перевищують річні обсяги імпорту лівійської нафти. Цих запасів вистачить країнам ЄС на 120 днів. Але і ці резерви не доведеться використовувати, оскільки додаткові поставки з Саудівської Аравії, Об'єднаних Арабських Еміратів або Катару можуть покрити втрату лівійської нафти.
Однак різке збільшення вартості нафти може виявитися руйнівним для економіки Європи. Зростання нафтових цін збільшить виробничі витрати підприємств, скоротить їх прибуток і обмежить їхні інвестиційні можливості. Споживачі будуть витрачати більше грошей на пальне та паливо, що зменшить їх купівельну спроможність. Висока інфляція може змусити Європейський центральний банк підвищити базову відсоткову ставку, що обмежить кредитування і призведе до уповільнення темпів економічного зростання.
Особливо болісно посилення кредитно-грошової політики може відбитися на слабких країнах групи PIGS (Португалія, Ірландія, Греція, Іспанія), деякі з яких ще не вийшли з рецесії. Якщо через фінансові проблеми ці країни виявляться неспроможними обслуговувати свої фінансові зобов'язання, то таким процвітаючим країнам, як Німеччина доведеться терміново знаходити десятки мільярдів євро на порятунок від банкрутства своїх колег по валютному союзу.
США і Китай запевняють, що зростання цін на нафту не загрожує їх економікам. "На сьогоднішній день ціни ростуть, але ми не прогнозуємо - і приватні аналітики не прогнозують, - що на цих рівнях вони підірвуть відновлення. Високі ціни на паливо негативно впливають на економіку", - заявив провідний економіст Білого дому Остін Гулсбі. В свою чергу, Міністерство промисловості Китаю запевняє, що підвищення цін на нафту не зробить значного впливу на споживчі ціни, однак позначиться на промисловості країни.
Тим часом деякі експерти прогнозують, що зростання світових цін на нафту може не зупинитися на поточному рівні. Так, аналітик Ван Тао прогнозує, що у 2011 р. нафтові котирування Brent можуть піднятися до позначки $158 за барель, що майже на $10 вище за історичний рекорд на рівні $147,5 за барель. При цьому нафта марки WTI, за його оцінками, може подорожчати до $159 за барель. "Всі інвестори спостерігають за цим регіоном, побоюючись, що заворушення можуть поширитися і на держави Перської затоки", - говорить менеджер компанії Newedge Кен Хасегава.
Наслідки політичної кризи в Лівії відчують приблизно 200 компаній з Туреччини, які ведуть бізнес у цій північноафриканській країні. Велика частина з них працювала в будівництві. Загальна вартість проектів, які реалізовувалися в Лівії за участю турецьких компаній, становить $15 млрд. (приблизно EUR11 млрд.). Під час заворушень на сході Лівії, в районі порту Бенгазі, постраждали близько 30 турецьких об'єктів, які були розграбовані і частково спалені мародерами. Приблизно половину з них відновити вже не вдасться. Навряд чи турецькі компанії тепер дочекаються виплати $1 млрд., який влада Лівії заборгувала їм за вже виконані роботи.
Втрати загрожують і компаніям з Італії, у якої останніми роками склалися більш тісні економічні зв'язки з колишньою колонією, ніж у більшості інших країн Європи. Також в Лівії працюють близько 30-40 компаній з Німеччини. Найбільша з них, Siemens, зайнята в галузі електроенергетики. Річна виручка лівійського підрозділу Siemens складає близько EUR160 млн.
Серйозні збитки через події в Лівії загрожують виробникам зброї з Росії, які можуть обчислюватися мільярдами доларів США. Російський фахівець зі збройного експорту, глава Центру аналізу стратегій і технологій Руслан Пухов відзначає, що втрати російських виробників зброї від зриву лівійських контрактів на постачання або модернізацію озброєнь можуть скласти $1,8 млрд. У такому ж становищі опинилися зброярі з Італії та Франції. "Незалежно від того, чи втримається президент Каддафі чи ні, нова влада або сам Каддафі напевно заморозять закупівлі зброї, тому що гроші будуть потрібні для інших цілей", - говорить Пухов.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас