Збитки прикрили папером — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Збитки прикрили папером

Казна та Політика
853
Підприємства вдвічі скоротили свої збитки. Вчора голова Державної податкової служби (ДПС) Віталій Захарченко повідомив, що за підсумками лютневої подачі декларацій з податку на прибуток за 2010 рік сумарні збитки українських компаній склали 42 млрд грн. У 2009 році вони досягали 83 млрд грн. "Динаміка йде на зменшення. Думаю, економіка в два рази краще працювати не стала, це адміністрування покращилося", - зазначив Захарченко. За його словами, Мінфін запланував ДПС зібрати в лютому податків на суму 18 млрд грн. За даними джерела в ДПС, з них 8,6 млрд грн - відрахування з податку на прибуток.
Як розповіли в податковій службі, поліпшення ситуації з оподаткуванням викликано дією обмеження на включення у витрати збитків минулих періодів. "У 2010 році до складу валових витрат платника податку включається 20% суми від'ємного значення об'єкта оподаткування податку на прибуток, яке утворилося на 1 січня 2010 року", - йдеться в законі №2275-VI, який в цій частині застосовується до звітності, що подається за III і IV квартали. Решту 80% суми збитку, зокрема за 2009 рік, в витрати не включені, що автоматично збільшило прибуток, оподатковуваний за ставкою 25%. "Збитки знову зростуть, коли підприємства згадають ці недодекларовані 80% при подачі в травні звітності за I квартал", - сказав співрозмовник в центральному апараті ДПС. Варто зазначити, що, за даними Держстату, який аналізує загальний фінансовий результат юридичних осіб, збитки в 2010 році склали майже 91 млрд грн (у 2009 - 130,6 млрд грн).
Повернення збитків минулих років у звітність 2011 року знизить податкові платежі, підтверджують експерти. "З 1 квітня скоротиться ставка податку на прибуток (до 23%) плюс будуть враховані 80% збитків, тому не потрібно чекати позитивну динаміку сплати податку, хіба що підприємства багато запрацюють і зможуть перекрити попередній збиток", - вважає керівник податкового комітету Європейської бізнес асоціації Володимир Котенко. Обмежить податкові платежі та збереження практики трансфертного ціноутворення, коли прибуток підприємств "вимивається" на закордонних трейдерів.
За словами президента Союзу податкових консультантів Леоніда Рубаненка, трансферне ціноутворення активно застосовується в металургії, де багато груп компаній належать одному власнику. "Сенс трансфертного ціноутворення в тому, що в групі компаній одне підприємство працює з прибутком, а інше веде фіктивну діяльність, що приносить збиток. Прибуткове перекидає гроші на збиткове, у результаті у першого зменшується прибуток (і сплата податків), а у другої компанії йдуть збитки (але не з'являються підстави для сплати податків)", - пояснив Рубаненко.
Можливість застосування цієї схеми підтверджується тим, що проблема трансфертного ціноутворення не врегульована Податковим кодексом. На початку тижня прем'єр-міністр Микола Азаров на зустрічі з Європейською бізнес асоціацією визнав, що Податковим кодексом уряд намагався вирішити частину проблем, щоб не отримати масового неприйняття документа, тому схема трансфертного ціноутворення залишилася в силі.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас