Зі світу по євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зі світу по євро

Казна та Політика
755
Вчора перший віце-прем'єр-міністр економічного розвитку і торгівлі Андрій Клюєв підписав з віце-президентом ЄБРР Яном Фішером угоду про внесення Україною внеску у розмірі 10 млн євро до Фонду східноєвропейського партнерства у сфері енергоефективності та екології (Е5Р). Участь у фонді дозволить державі залучити грантове фінансування для підвищення енергоефективності у сфері тепло-і водопостачання, скорочення емісії парникових газів при спалюванні сміття і будівництва очисних споруд, уточнили в ЄБРР.
Фонд Е5Р заснований в листопаді 2009 року за ініціативою Швеції з капіталом 90 млн євро; знаходиться під управлінням ЄБРР. Його учасниками є Україна, Європейська комісія, Світовий банк, ЄБРР, Скандинавський інвестиційний банк.
"Фонд створений саме для України, - говорить провідний менеджер з розвитку бізнесу та енергозберігаючих проектів ЄБРР Сергій Масліченко.- Отримати грант зможуть підприємства житлово-комунального сектора, які залучають кредити ЄБРР і Світового банку в проекти з енергозбереження. Гранти будуть доповнювати кошти основних позик. Свій внесок Україна буде вносити протягом п'яти років - щорічно по 2 млн євро".
Грантове фінансування складе 50% від суми кредиту. "Основним показником при визначенні розміру гранту буде обсяг скорочення парникових викидів", - зазначив Сергій Масліченко. Перелік проектів, які отримають грант, буде затверджуватися кожні півроку на асамблеї донорів Е5Р в Стокгольмі. "Україна матиме право накласти вето на будь-який з представлених проектів, - уточнив банкір.- Представники фонду через ЄБРР будуть контролювати цільове призначення грантів, які отримають не муніципалітети, а комунальні підприємства". Кошти фонду обіцяні і компаніям, що беруть кошти на підвищення енергоефективності у Європейського інвестиційного банку і NEFCO. "Ми запропонували майже всім містам, з якими працюємо, отримати грант.
Орієнтовно претендувати на грантове фінансування зможуть 11 проектів, 6 з них кредитує ЄБРР", - говорить Масліченко.
Виконавчий директор Асоціації енергоефективних міст Анатолій Копець вважає, що муніципалітети отримають можливість реалізувати ряд невеликих проектів модернізації підприємств тепло-і водопостачання: "Проте умови роботи з міжнародними банками досить непрості, а можливість отримати такий грант посилить конкуренцію серед міст". "Отримати такі гранти зможуть великі підприємства, які мають позитивну кредитну історію у ЄБРР та Світового банку, тому на масове надання грантів очікувати не варто, - впевнений аналітик НДЦ "Укрбіоенерго" Віталій Винниченко.- Це дозволить залучити інвестиції у невеликі програми в комунальному секторі, наприклад в програму "Питна вода".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас