Судді Верховного суду запустили процедуру дострокового звільнення Онопенко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Судді Верховного суду запустили процедуру дострокового звільнення Онопенко

Казна та Політика
1164
Василь Онопенко має намір ще довго працювати в кріслі голови ВСУ - незалежно від думки регіоналів з цього приводу. Критична ситуація, що склалася сьогодні в найвищому судовому органі країни, має цілком конкретні тактичні передумови.
По-перше, потрібно виходити з реальної мотивації багатьох дій впливових регіоналів, у тому числі ключових юристів Партії регіонів. А ця мотивація сьогодні досить проста: отримати якомога більше вигод з тих необмежених владних повноважень, які опинилися в їх розпорядженні після перемоги Віктора Януковича на останніх президентських виборах. У зв'язку з цим чинна влада робить, ймовірно, першочергову ставку на з'ясування, які саме вигоди від перебування біля керма держави змогли витягти їх попередники, колишні члени Кабміну Юлії Тимошенко і, природно, сама Тимошенко. Надалі регіонали наполегливо просять попередників пожертвувати ті самі вигоди на, так би мовити, благо держави і в ім'я його інтересів. Важливо, що Василь Онопенко для Партії регіонів теж є попередником - останніми роками впливові юристи даної політичної сили неодноразово і в жорстких тонах говорили про нерозірвані зв'язки Онопенко з БЮТ.
По-друге, знакові правознавці-регіонали, невпинно реформують суди і задають їм своє бачення правильної роботи, натрапили на те, що Василь Онопенко - "складний" попередник. Адже в Онопенка виявився прямий доступ до Віктора Януковича, з яким главі ВСУ, як з'ясувалося, було що згадати про минуле життя. Крім того, у Василя Онопенка опинилися й інші захисники, що також мають прямий вихід на президента і знають його ще з радянських часів. Але найнеприємніше полягало в тому, що будь-які дії щодо зняття Онопенка з посади виглядали з боку (особливо з боку США та Європи), як неприкритий тиск на весь ЗСУ і навіть як знищення незалежності всієї судової системи.
Як наслідок (і це по-третє), впливові юристи-регіонали досі не можуть промацати вигоди, які Василь Онопенко отримав від багаторічного перебування при владі, і вже тим більше не можуть з'ясувати, чи не готовий Онопенко ділитися цими вигодами. Та ще й з урахуванням того, що розмови такої державної важливості голова ВСУ небезуспішно веде виключно з президентом. Але Віктор Янукович, швидше за все, не може ігнорувати бажання своїх головних юристів, які самі хочуть говорити з Василем Онопенко на делікатні теми. І які також не хочуть миритися з тим, що ЗСУ досі не вмонтований у їх політичне бачення оптимального устрою судової системи.
По-четверте, найчистіший та демократично бездоганний спосіб зняти Василя Онопенка тільки один - звільнити його руками суддів ВСУ. Але є сенс припустити, що для Василя Онопенка посада голови ВСУ і суддівський статус - важлива гарантія безпеки і для нього особисто, і для його команди, і навіть для його родини. І це Онопенко, здається, розумів це ще кілька років тому, а тому багато чого зробив для багатьох суддів ВСУ. Як наслідок, Василь Онопенко досі володіє реальною підтримкою більшості своїх колег і навіть має всі перспективи бути переобраним восени поточного року. І навряд чи варто говорити про те, що Онопенко має намір упустити свій шанс.
По-п'яте, сьогодні є один важливий нюанс - кількість суддів ВСУ скоротилася у два рази і становить 46 осіб. З десяток суддів ВСУ, згодних на розгляд питання про недовіру своєму голові, вже реально є. Залишилося зібрати ще 15 голосів. Для цього, ймовірно, використовуються різні методи, і про деякі, здається, не прийнято поширюватися публічно. Але про деякі цілком можна - наприклад, про законопроект №7447, який вже прийнятий у першому читанні і загрожує залишити за бортом судової системи 26 з 46 суддів ВСУ.
Контрзаходи команди Василя Онопенка ще не помітні широкої громадськості, але вони вже запущені на повну потужність. Це і заспокоювання суддів ВСУ, що регіонали не посміють на неконституційні і дратівливі Захід кроки по відношенню до них. Це і підготовка публічних виступів членів цієї команди, які, за даними "ЭИ", можуть початися вже сьогодні. Це і спішне проведення чергового пленуму ВСУ в понеділок 28 лютого, в рамках якого не тільки виступить особисто Василь Онопенко, але і буде дана оцінка суддів ВСУ законопроекту №7447.
Загалом, вибір між двома варіантами поганими у багатьох суддів ВСУ буде неймовірно важкий. Але в понеділок вже буде орієнтовно зрозуміло, як будуть розвиватися події 11 березня, і чи будуть вони розвиватися взагалі.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас