Венесуела звинуватила США в планах військової інтервенції до Лівії — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Венесуела звинуватила США в планах військової інтервенції до Лівії

Казна та Політика
562
Президент Венесуели Уго Чавес звинуватив США та їх союзників в тому, що ті планують військову інтервенцію до Лівії, передає ВВС
Глава МЗС Венесуели сказав, що заворушення в країні були створені штучно для того, щоб обґрунтувати необхідність інтервенції, мета якої - лівійська нафта.
Відзначимо, вчора міністр енергетики Венесуели Рафаель Рамірес заявив, що влада Венесуели не розділяє побоювань багатьох експертів, які очікують на перебої з поставками нафти на світовий ринок вуглеводнів у зв'язку з соціальною напруженістю на Близькому Сході і в Африці.
Він заявив, що нафтовий ринок не зазнає будь-яких складнощів, незважаючи на ситуацію, що склалася. За його словами, великі споживачі вже встигли згенерувати великі запаси палива у своїх сховищах.
Рамірес повідомив, що нещодавно проводив переговори з міністром нафти Саудівської Аравії Алі Наїмі. Під час цієї бесіди арабський міністр висловив думку, що в найбільших світових споживачів вуглеводнів цілком достатньо запасів чорного золота.
Тим не менш подібні запевняння політиків поки не знаходять відгуку в учасників ринку. Занепокоєння пов'язане з тим, що заворушення торкнулися Лівії, яка є членом міжнародної організації країн-експортерів нафти - ОПЕК.
Зважаючи на неспокійну обстановку в Лівії європейські нафтогазові компанії почали згортати свої операції в країні. Французька Total стала останньою європейською компанією, яка оголосила про те, що припиняє поставки нафти з регіону. Раніше цього тижня про часткове припинення нафтовидобувних операцій в північноафриканській країні повідомили іспанська Repsol і італійська ENI.
Подібні відомості призвели до стрибка цін на нафту, які наблизилися до позначки 120 дол./бар. Така динаміка викликала серйозне занепокоєння в США, про що раніше заявив прес-секретар Білого дому Джей Керні. "Ми спостерігаємо за ними (цінами на нафту) дуже пильно і стурбовані тим, що відбувається", - зазначив Дж.Керней, додавши, що Вашингтон не стане впливати на ринок, спекулюючи на тему подальшого зростання або падіння цін на чорне золото.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас