Море проблем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Море проблем

Енергетика
645
Облаштування Одеського і Безіменного морських газових родовищ обійдеться "Лукойлу" і "Чорноморнафтогазу" в 2,9 млрд грн, підрахували вчора в Міненерго. Причому вже зараз в міністерстві кажуть, що для масштабного видобутку цих грошей швидше за все не вистачить, і для розробки планується залучати нових інвесторів. Проти цього може виступити "Лукойл" - для російської сторони є важливою не стільки видобуток, скільки контроль за родовищем, вважають експерти.
Міністерство енергетики та вугільної промисловості оцінило вартість проекту з облаштування Одеського і Безіменного морських газових родовищ в 2,9 млрд грн (з урахуванням раніше вкладених коштів). У звіті міністерства за 2010 рік мовиться, що за період реалізації проекту з цих родовищ передбачається добути 21 млрд кубометрів газу.
В кінці грудня минулого року Кабмін дозволив "Лукойлу" і "Чорноморнафтогазу" здобич на Чорноморському шельфі: підприємства спільно можуть вести розробку на Одеському, Безіменному і Суботинському родовищах. Частка "Чорноморнафтогазу" при розподілі продукції становитиме не менше 50%. Його внесок у проект - геолого-економічна оцінка запасів нафти, природного газу і супутніх компонентів вказаних родовищ. "Лукойл" вкладе фінансові ресурси, надасть технології та обладнання.
За словами джерела в Міненерго, 2,9 млрд грн компанії інвестують порівну. Щоб виплатити свою частку, "Чорноморнафтогаз" залучить кредити. У листопаді 2010 року компанія отримала дозвіл від Мінекономіки залучити дві кредитні лінії строком на один рік: 600 млн грн у ВТБ Банку (16%) та 190 млн грн в Укргазбанку (19%). "Вже до кінця року ми розраховуємо закупити все необхідне обладнання і почати активно освоювати ці інвестиції", - уточнив співрозмовник у міністерстві. В "Лукойлі" одержати коментарі не вдалося.
Але запланованого обсягу фінансування швидше за все не вистачить для початку масштабного видобутку на родовищах - для цього необхідно $1,5-2 млрд, визнають в Міненерго. "З огляду на малий досвід роботи українських видобувачів на шельфі, можна чекати на непередбачувані витрати. Зовсім недавно кошторис робіт на одному з шельфів всього через три місяці був збільшений втричі, а терміни реалізації проекту - усунуті", - відзначив аналітик консалтингової компанії UPECO Олександр Сіренко. Щоправда, він уточнив, що "Чорноморнафтогазу" в розробці родовищ допоможе досвід "Лукойлу".
Для фінансування проекту Міненерго розраховує залучити нових інвесторів і створити консорціуми з 3-4 компаній для розробки кожного родовища, розповіло джерело в міністерстві. Однак, за його словами, це буде можливо, якщо під час розробки родовищ буде хоча б якийсь успіх: "Тоді можна очікувати на постійне фінансування в потрібному об'ємі і зростання видобутку нафти і газу на родовищі".
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що плани Міненерго з залученню нових інвесторів навряд чи виправдаються, оскільки проти цього може виступити "Лукойл". "Росія, в принципі, зацікавлена в контролі над альтернативними джерелами газу для України, в тому числі і над Чорноморським шельфом", - сказав Гудима. На його думку, російська сторона зацікавлена не стільки в тому, щоб видобувати газ (оскільки це витісняє російське паливо з ринку), скільки в тому, щоб контролювати родовища.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас