"Нафтогаз" схиляється до землі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Нафтогаз" схиляється до землі

Аграрний ринок
395
Міненерго доручив НАК "Нафтогаз України" сформувати резерв палива для продажу його сільськогосподарським виробникам за пільговими цінами, повідомили вчора в міністерстві. НАК забезпечить резерв низькооктанового бензину і дизельного палива з ресурсів свого дочірнього підприємства "Укргазвидобування" (Шебелинський ГПЗ) з подальшим їх продажем сільгосппідприємствам "з дисконтом від середньоринкових цін на момент реалізації".
Мова йде про те, щоб за два тижні накопичити 100 тис. т дизельного палива і 60 тис. т бензину, сказано в повідомленні міністерства. Всього, за даними Кабміну, на проведення весняної посівної кампанії необхідно 418 тис. т дизпалива і 110 тис. т бензину. Від докладніших коментарів у прес-службі Міненерго відмовилися. Але, як неофіційно пояснив один з чиновників міністерства, в умовах постійного зростання цін на нафту у відомстві очікують, що в найближчі два тижні паливо в країні подорожчає на 20%. "У цьому випадку 'Нафтогаз', піднявши ціни всього на 10%, зможе додатково виручити $30-35 млн від продажу нафтопродуктів у середині березня в порівнянні із сьогоднішнім днем", - сказав співрозмовник у міністерстві.
Через масові заворушення у Північній Африці вартість нафти за підсумками торгів 22 лютого в Нью-Йорку підвищилася на $7,37 і склала $93,57 за барель, тобто досягла максимуму за останні два роки. Ще швидше зростають ціни на нафтопродукти в Європі - ціна квітневих ф'ючерсів на Brent на Лондонській біржі збільшилася до $106,5 за барель. На думку аналітика UPECO Олександра Сіренка, зростання цін на нафту разом зі збільшенням попиту на нафтопродукти можуть призвести до підвищення цін на них в Україні до кінця березня на 22-25%.
Приклад з "Нафтогазу" мають намір взяти й інші нафтотрейдери. "Зараз всі великі постачальники намагаються накопичити запаси, притримавши паливо в терміналах", - зазначають у прес-службі "Галичини". За словами генерального директора мережі "Донецькойлсервіс" Віктора Мартиросяна, вже почалися перебої з поставками палива із складів імпортерів: "Ми закуповуємо білоруські нафтопродукти і в останній тиждень не можемо отримати необхідний обсяг, оскільки всі чекають подорожчання і намагаються притримати паливо".
На думку члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, спроба накопичити до посівної кампанії необхідний обсяг палива в терміналах стане додатковим чинником його подорожчання. "В результаті зростання цін може скласти навіть не 22%, а всі 30%", - вважає він. Причому найбільше зростуть в ціні ті види нафтопродуктів, які затребувані аграріями, - низькооктанові бензини і дизпаливо, відзначає Сіренко. "Уряду потрібно було починати формувати резерв нафтопродуктів мінімум на місяць раніше. А в ідеалі нарешті створити постійний запас палива в країні, про яке йде мова вже більше десяти років", - говорить член парламентського комітету з ПЕК Сергій Пашинський. Створити державний резерв нафти і нафтопродуктів нинішньому главі Міненерго Юрію Бойку Кабмін доручав ще на початку 2007 року.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас