Мер виявив участь — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мер виявив участь

Казна та Політика
967
Вчора відбулося позачергове засідання Київради, присвячене внесенню поправок до бюджету столиці. На сесії вперше за останні два роки був присутній мер Києва Леонід Черновецький. Депутати ухвалили рішення повернути 20-відсоткову надбавку вчителям і медикам, а Черновецький запропонував для поповнення міського бюджету зняти з балансу профтехучилища, театри та музеї Києва.
Засідання Київради відкрив мер Києва Леонід Черновецький, який останній раз з'являвся на сесії в травні 2009 року. Через це Черновецький часто плутався в регламенті засідання. Приміром, він тут же запропонував перейти до головного питання порядку денного, замість того щоб вислухати пропозиції і доповнення депутатів з цього приводу. Мерові доводилося постійно керуватися підказками секретаря Київради Олеся Довгого.
Основним питанням порядку денного було повернення 20-відсоткових надбавок до зарплати співробітників бюджетних організацій у сферах науки, освіти, охорони здоров'я, культури, соціального захисту, фізкультури і спорту. Як відомо, ці надбавки, вперше введені Київрадою у 2007 році, не були враховані при формуванні бюджету столиці, у результаті чого в 2011 році доходи працівників соціальної сфери значно знизилися. Як повідомив вчора заступник голови Київської міської держадміністрації (КМДА) Руслан Крамаренко, за рахунок скорочення витрат на міські програми підтримки підприємництва та місцевого самоврядування, а також фінансування райдержадміністрацій на підвищення зарплат бюджетникам вдалося знайти 200,6 млн грн, що дозволить підняти зарплати рядовим співробітникам на 9-12%, а керівникам - на 18-36%.
Обговорюючи пропозицію, що поступила, депутати всіх фракцій Київради, включаючи блок Черновецького, обурилися тим, що КМДА не може забезпечити фінансування соціальної сфери, отримуючи від уряду великі субвенції на капітальне будівництво:
- Нехай ваш керівник (голова КМДА Олександр Попов) з заступниками йде до своїх патронів і вибиває у них ці гроші, - обурювалася голова фракції "БЮТ-Батьківщина" Тетяна Меліхова.
- Ми повинні доручити виконавчому органу знайти ці кошти, а якщо вони не впораються - ставити питання про компетентність начальників управлінь і комунальних підприємств, - вторив їй член фракції Народної партії Валерій Мошенський. А член фракції "Республіка Київ" Олексій Давиденко запропонував чиновникам КМДА "взяти дружин, дітей, розкладачки і відправитися під Кабмін" з метою домогтися повернення місту відрахувань для забезпечення соціальних потреб. Потім він звернувся до Леоніда Черновецького:
- Поки вас не було, в Києві робилася спроба позбавити безкоштовного проїзду ваших бабусь і дідусів. Ви два роки боролися за цю посаду і перемогли. Так втрутьтеся або підіть (у відставку), щоб хоча б не нести відповідальність за те, що зараз коїться, - заявив депутат.
Мер, який не брав до цієї участі в обговоренні, зблід і стиснув зуби:
- Я думаю, що спочатку ми проведемо погоджувальну раду і ухвалимо рішення, на яке від нас чекають. Після цього я, можливо, скажу все, що я думаю про те, що відбувається, - стримано відповів Черновецький.
Після перерви депутати, які помітно заспокоїлися, підтримали запропоноване підвищення зарплат. А Леонід Черновецький, взявши слово, заявив, що у відставку не збирається:
- Це неправильно - образитися зараз, як маленькому хлопчику, - сказав пан Черновецький, після чого запропонував власні методи збільшення доходів бюджету. Наприклад, він повідомив, що профтехучилища "з'їдають з бюджету 200 млн грн".
- Я звертався до Кабінету міністрів, щоб забрали їх (профтехучилища) на баланс. Крім того, до чого нам ці театри та музеї, коли нам нічим годувати вчителів і лікарів? Який стосунок вони мають до Києва? - говорив пан Черновецький. Завершуючи свій монолог, він оголосив, що не бачить необхідності у своїй присутності на засіданні Київради:
- Олесь Станіславович (Довгий) справляється зі своїми обов'язками. Сесія під його керівництвом проходить успішно і конструктивно, і ніяких проблем я не бачу, - заявив Леонід Черновецький.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас