Нерухомість чи золото? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерухомість чи золото?

Нерухомість
1791
Газета Times поспішила порівняти лондонську нерухомість за надійністю інвестицій із золотом. Залишається лише здогадуватися, якими критеріями керувалися журналісти, оскільки елітну лондонську нерухомість досить складно зіставити з золотом як за рівнем ризику, так і за рівнем прибутковості.
Так, наприклад, вартість золота зросла за 2010 рік на 28%, в той час як для нерухомості зростання склало всього 4,6%. До того ж золото є дорогоцінним металом, який вільно торгується на фінансових ринках і входить до складу резервних фондів провідних економік світу. Подібних характеристик щодо нерухомості просто не існує.
Однак ринок елітної нерухомості в Лондоні менш сприйнятливий до різного роду ризиків, які виникають в економіці і які носять як локальний, так і міжнародний характер. Тому таке зіставлення далеко не завжди коректне.
Існує щонайменше п'ять факторів, які стимулюють інвестиції в нерухомість Лондона. Це, перш за все, розвинена інфраструктура міста, що дозволяє об'єднувати воєдино діловий центр, житловий масив і міжнародний туристичний центр. Крім того, велику роль відіграє географічне розташування столиці Великобританії: діловим людям, у яких є необхідність розвивати свій бізнес на міжнародній арені, Лондон надає унікальну можливість для здійснення перельотів у Європу, Азію й Америку.
Далі варто відзначити недооціненість англійського фунта стерлінгів. Згідно з прогнозами інвестиційних банків, існує ймовірність, що фунт буде зміцнюватися в середньостроковій перспективі, що, у свою чергу, передбачає додаткове підвищення вартості нерухомості в майбутньому і додаткові доходи для інвестора. Проведення в Лондоні в 2012 році Олімпіади також має сприятливо позначитися на припливі інвестицій в регіон. Ну і нарешті, Лондон залишається одним зі світових фінансових центрів.
Останнім часом намітилася тенденція, відповідно до якої ціни на нерухомість в Лондоні почали трохи знижуватися. Необхідно виділити як мінімум три сегменти нерухомості: відносно доступна (до £5 млн), елітна (від £5 млн до £10 млн) і суперелітна (понад £10 млн).
Якщо проаналізувати динаміку цін на нерухомість за 2010 рік, в цілому по Лондону зростання вартості склало 1,4%, у той час як для елітних сегментів це зростання було не менше 4,6%. У будь-якому випадку нерухомість Лондона залишається досить привабливою для інвесторів: ризики інвестування в Лондоні найчастіше нижчі, ніж в інших світових столицях, а рівень інфляції не такий високий, щоб перекрити отримуваний дохід від інвестицій у нерухомість.
Більшість покупців лондонської елітної нерухомості є іноземними інвесторами. За останні п'ять років їх частка склала понад 48%. Інвестори купують нерухомість не для спекулятивних цілей, а з метою довгострокових інвестицій. У цьому випадку висока вартість об'єктів визначається дефіцитом пропозиції і підвищеним попитом з боку міжнародних інвесторів.
Хто ж ці іноземці? Перш за все, це забезпечені російські інвестори, які в змозі інвестувати більше £5 млн. До другої категорії належать близькосхідні бізнесмени і власники компаній, які заробили свої статки за рахунок високих цін на нафту в останні роки. І нарешті, це американські інвестори, які отримали кошти як на фінансових ринках, так і за рахунок зростання бізнесу компаній нафтогазового, банківського і високотехнологічного секторів.
За матеріалами:
Prian.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас