Fitch: Напруженість в арабських країнах може вплинути на деякі нафтогазові компанії Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Fitch: Напруженість в арабських країнах може вплинути на деякі нафтогазові компанії Європи

Казна та Політика
183
Політична нестабільність в деяких країнах північної Африки і Близького Сходу може зробити негативний вплив на кредитоспроможність окремих нафтогазових компаній Європи, особливо тих, які мають слабкий запас міцності в рамках своїх поточних рейтингових рівнів, говориться в прес-релізі міжнародного рейтингового агентства Fitch Ratings.
Водночас експерти відзначають, що це відбудеться тільки у випадку погіршення операційного середовища на тривалий період. Призупинення видобутку на кілька місяців сама по собі не буде обумовлювати рейтингова дія.
У портфелі емітентів Fitch є чотири європейські нафтогазові компанії, а саме ENI Spa ("AA-"/прогноз "негативний"), OMV AG ("A-"/прогноз "негативний"), Repsol YPF ("BBB +"/прогноз "стабільний") і BG Energy Holdings Ltd ("A+/прогноз "стабільний"), діяльність яких значною мірою піддана ризикам по Лівії та/або Єгипту, а значить на них може негативно вплинути політична нестабільність в цих країнах, особливо з урахуванням позиції Лівії як четвертого найбільшого виробника нафти з найбільшими доведеними нафтовими запасами в Африці.
Географічна структура видобутку у ENI, OMV і Repsol така, що близько 9-14% видобутку вуглеводнів у цих компаній належить до Лівії (при цьому найбільш піддана ризикам компанія ENI), а на Єгипет припадає близько чверті загального видобутку нафти і газу компанії BG.
"Рейтинги можуть опинитися під тиском, якщо геополітична нестабільність в регіоні надасть значний вплив на операційну діяльність і кредитоспроможність цих компаній. Негативний тиск з більшою ймовірністю може виникнути для компаній ENI і OMV, оскільки прогноз щодо їх довгострокових рейтингів вже "негативний", що має на увазі обмежену фінансову гнучкість, щоб витримати будь-яке істотне погіршення грошового потоку або якості активів в результаті потрясінь в операційному середовищі та/або на ринку", - відзначає Ангеліна Валавіна, старший директор в аналітичній групі Fitch з енергетики, підприємств комунального сектора і природним монополіям Європи, Близького Сходу і Африки.
Агентство вважає, що існує два можливих сценарії негативного розвитку ситуації, які можуть позначитися на бізнесі та фінансових показниках нафтогазових компаній в короткостроковій і середньостроковій перспективі: тривалі перебої у видобутку та/або несприятлива операційне середовище в регіоні. При цьому стурбованість викликає підвищений політичний ризик у цих країнах, особливо в Лівії, де, на думку Fitch, механізми на випадок передачі влади найменш розвинені. Як негайні відповідні заходи компанії ENI, BP plc ("A"/прогноз "стабільний") і Repsol тимчасово призупиняють частину операцій з видобутку нафти і газу в Лівії.
За оцінками Fitch, повне призупинення цими компаніями видобутку в Лівії може призвести до збільшення їх коефіцієнтів з левереджа на 0,1 x-0, 2x в 2011 році на основі базового сценарію Fitch по ціні на нафту в $75 за барель в 2011 році. У 2009 році на північноафриканський регіон в цілому припадало близько 41% і 7% доходів від розвідки і видобутку у ENI і OMV відповідно, а також приблизно 11,5% операційного доходу Repsol. Крім того, всі нафтові компанії, які можуть бути зачеплені ситуацією, що склалася, мають сильні показники ліквідності, і відповідно ризик перебоїв у видобутку на кілька місяців сам по собі не розглядається як загроза для рейтингу.
Більш несприятливий сценарій - проведення націоналізації - наразі не розцінюється настільки ймовірним, щоб призвести до перегляду прогнозу по рейтингах компаній, а в цілому в останні десятиліття ризик такого ходу подій став більш рідкісним. Тим не менш, цей ризик буде залежати від політичних поглядів і зрілості того режиму, який може прийти на зміну чинному.
Fitch не вважає, що повна націоналізація нафтогазових активів в Лівії є ймовірною зважаючи на високу залежність економіки країни від експортних нафтових доходів і від досвіду та фінансових ресурсів міжнародних компаній для розробки запасів. На частку сектора вуглеводнів припадає 80% -90% доходів держави.
Водночас існують інші більш часто використовувані варіанти, менш серйозні, ніж націоналізація. У випадку зміни влади в Лівії, ймовірно, збільшиться невизначеність щодо правової та інституційної бази країни стосовно дотримання чинних нафтогазових угод і потенційного введення більш несприятливого режиму оподаткування. Чинний уряд Лівії кілька років тому вніс поправки до договорів з міжнародними нафтогазовими гравцями, в яких останні погодилися на зниження своєї частки у видобутку в обмін на продовження їх ліцензій.
Такі поправки не є незвичними для впливових нафтових держав на ринках, що розвиваються, але вони часто встановлюються на рівні, який знижує, але не нівелює доходи міжнародних компаній від нафтогазових проектів.
Крім того, продовження конфліктів у північній Африці та/або на Близькому Сході, швидше за все, буде сприяти зростанню цін на нафту, що повинно певною мірою згладжувати потенційні негативні наслідки нестабільності для компаній, що мають ухил у розвідку та видобуток. Fitch вважає, що незадіяні видобувні потужності у країн ОПЕК, які на 2011 рік оцінюються в 4,7 млн барелів на добу, забезпечать запас міцності для нафтогазових ринків у разі істотного скорочення поставок з Лівії. Водночас агентство чекає, що ціни на нафту залишаться волатильними з ухилом у бік підвищення.
Fitch відзначає, що вплив на операційні та фінансові показники європейських нафтогазових компаній може бути більш вираженим, якщо політична нестабільність отримає більш широке поширення в Африці та/або на Близькому Сході, але наразі не розглядає цей сценарій як у високому ступені ймовірний. Так, на частку Африки припадало близько 32%, а на частку Близького Сходу приблизно 22% від загального обсягу видобутку нафти і газу біля Total SA ("AA"/прогноз "стабільний") в 2010 році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас