ДПСУ: Відшкодування ПДВ скоротиться в лютому-2011 до близько 2,5 млрд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ДПСУ: Відшкодування ПДВ скоротиться в лютому-2011 до близько 2,5 млрд

Казна та Політика
310
Відшкодування податку на додану вартість (ПДВ) очікується в лютому 2011 року в розмірі понад 2,5 млрд грн після виділення на ці цілі у січні 2,7 млрд грн, повідомив глава Державної податкової служби України (ДПСУ) Віталія Захарченко.
"Це питання (відшкодування ПДВ) стоїть у нас на постійному контролі", - сказав він журналістам у четвер за підсумками підписання договору про співробітництво та координацію дій ДПСУ з Українським союзом промисловців і підприємців (УСПП).
При цьому Захарченко нагадав, що з березня-2011 починається автоматичне відшкодування ПДВ компаніям, які відповідають 16 спеціальних критеріїв.
"Практично воно вже почалося", - сказав глава податкової.
За його словами, ДПСУ зацікавлена в забезпеченні прозорості процесу відшкодування ПДВ: інформація про компанії-одержувачі ПДВ буде розміщуватися на веб-сайті податкової. "Вся держава буде бачити, кому і які суми в автоматичному режимі будуть відшкодовуватися", - пообіцяв він.
Як повідомив президент УСПП Анатолій Кінах, затримки з відшкодуванням ПДВ вимивають обігові кошти підприємств, знижують їх конкурентоспроможність, а також підривають довіру інвесторів до країни. "Особливо це питання загострюється, коли мова йде про закордонні інвестиції", - сказав він.
При цьому президент УСПП відзначив доцільність удосконалення системи відбору компаній для автоматичного відшкодування ПДВ.
За словами Захарченка поліпшення динаміки надходжень ПДВ дозволяє податковій службі виконувати більш масштабні завдання щодо мобілізації коштів до держбюджету в 2011 році.
"План на лютий збільшений в порівнянні з планом минулого року в 1,9 рази. Заплановано надходження 18 млрд грн. Фактично цей план буде виконаний ... Думаю, економіка в два рази краще працювати не стала, а адміністрування - покращилося", - сказав він.
Глава ДПСУ також відзначив поліпшення ситуації з фінансовими показниками підприємств.
За його даними, за підсумками 2010 року сукупний збиток підприємств задекларований у розмірі 42 млрд грн, тоді як в 2009 році - 83 млрд грн. "Фактично в два рази відбулося зменшення задекларованих збитків підприємств", - підкреслив він.
Захарченко також зазначив наявний потенціал щодо розширення бюджетних надходжень: тіньовий сектор економіки становить 30-50%.
У свою чергу, Кінах наголосив на важливості подальшого удосконалення Податкового кодексу. Зокрема, за його словами, необхідно переглянути норму про заборону віднесення на валові витрати витрат підприємств на закупівлю товарів і послуг у підприємців-спрощенців. "Це несе дуже серйозні ризики згортання прозорої підприємницької діяльності і втрати робочих місць", - сказав він.
На думку президента УСПП, дані обмеження необхідно диверсифікувати.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас