Виробники зброї збагачуються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Виробники зброї збагачуються

Казна та Політика
416
Згідно з доповіддю Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем світу (SIPRI), в кризовому 2009 р. обсяги продажу провідних військово-промислових компаній зросли порівняно з 2008 р. на 8% ($14,8 млрд.) і склали $401 млрд. За даними експертів SIPRI, з 2002 р. оборот галузі збільшився на 59%. SIPRI опублікував вже 22-й список 100 найбільших військово-промислових компаній за даними за 2009 р. Список складався на основі даних про продажі товарів і послуг військового призначення як на внутрішньому ринку, так і експортованих. При складанні списку фахівці SIPRI використовували дані про продажі озброєнь і військової техніки, фінансову інформацію і дані про зайнятість найбільших компаній - виробників зброї.
Провідні позиції у списку 100 найбільших світових виробників зброї зайняли компанії з США та країн Європи. До списку потрапили 45 військово-промислових компаній із США, сумарний обсяг продажів яких досяг $247 млрд. Ще 33 компанії рейтингу походять з країн Західної Європи. Сумарна виручка 78 компаній США і Західної Європи склала $368 млрд., або 91,7% від загальних продажів всіх ста виробників, які потрапили в рейтинг. У списку значиться лише шість виробників зброї з Росії. При цьому укладачі рейтингу повідомили, що через відсутність відкритих даних в список 100 найбільших компаній оборонного комплексу не увійшли компанії з Китаю, України і Казахстану, які могли б у ньому значитися.
У першій десятці рейтингу найбільших світових виробників зброї значаться сім компаній із США, і три - з Європи (по одній з Великобританії та Італії, а також загальноєвропейський концерн EADS). Найбільшим світовим виробником зброї визнано американську компанію Lockheed Martin, яка в 2009 р. продала озброєнь і військової техніки на $33,4 млрд. Колишній лідер - британська компанія BAE Systems, яка в 2009 р. заробила $33,3 млрд. - опустився на другу сходинку рейтингу. Третє місце у списку SIPRI, як і роком раніше, зайняв американський авіабудівний концерн Boeing, який продав озброєнь на $32,3 млрд.
На четвертому місці опинилася американська компанія Northrop Grumman з виторгом $27 млрд., на п'ятому - General Dynamics, яка заробила $25,6 млрд. До другої п'ятірки увійшли: американська компанія Raytheon (6-е місце, $23,1 млрд.) , європейський концерн EADS (7-е місце, $15,9 млрд.) і італійська Finmeccanica (8-е місце, $13,3 млрд.), а також американські виробники озброєнь L-3 Communications (9-е місце, $13 млрд. ) і United Technologies (10-е місце, $11,1 млрд.). Найменша виручка з компаній першої сотні - в американської AAR Corporation, яка заробила тільки $610 млн.
Аналітик SIPRI С’юзан Джексон зазначає, що провідним виробникам зброї допомогли пережити кризу державні замовлення США на нові озброєння. "Ключовим фактором росту продажів американських і європейських компаній, що мають сильну присутність в США, стали витрати американського уряду на оборону. Тому говорити про цей сектор, як галузь, стійку до економічних незгод, не зовсім правильно. Фінансова криза просто не дала негайного ефекту на діяльність збройних компаній. Витрати США на закупівлю нових озброєнь, швидше за все, будуть зростати як мінімум до 2016 р.", - заявила вона.
Зростанню доходів військово-промислових компаній сприяють програми модернізації озброєнь і війни. "Програми модернізації збройних сил обертаються більш високими продажами у відповідних областях техніки. Війни в Афганістані та Іраку означають продовження заміни загубленого та пошкодженого обладнання", - говорить пані Джексон. За її словами, рейтинг найбільших виробників зброї відображає тенденції, які спостерігаються останні кілька років.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас