Фіскали запрацюють по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фіскали запрацюють по-новому

Казна та Політика
1040
Як запевнило "ЭИ" інформоване джерело, близьке до розробки Податкового кодексу, в першому півріччі поточного року в парламенті будуть прийматися важливі редагування чинного податкового законодавства. Готовність влади до цього підтвердив і голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Віталій Хомутинник на зустрічі з представниками великого бізнесу та керівниками різних асоціацій. "За підсумками першого кварталу відбудуться парламентські слухання стосовно Податкового кодексу, а в першому півріччі буде прийнятий узагальнений закон, що вносить зміни до кодексу", - заявив він.
Протягом місяця, за його словами, в парламенті буде також зареєстровано базовий закон для адміністративної реформи в податкових органах - законопроект "Про Податкову службу". Документом передбачається скоротити кількісний склад податкової, і перш за все, за рахунок податкових інспекторів. При цьому "перекроювання" структури фіскального відомства має бути зроблене з упором на формування сильного аналітичного підрозділу, який зміг би об'єктивно оцінювати достовірність декларацій платників податків та правильність сплати ними податків. Це нібито повинно скоротити кількість податкових перевірок, в тому числі часто безпідставних. Дані поради щодо посилення "мозкового центру" фіскалів і переходу від численних інспекцій до ретельного аналізу були отримані від експертів Світового банку. Зміняться і функціональні обов'язки Податкової. Очікується, що законотворчу роботу у податковій сфері на себе повністю візьме Мінфін, а податківці зосередяться на поліпшенні адміністрування податків. У найближчі місяці варто також очікувати і подальшого реформування спрощеної системи оподаткування.
З урахуванням невдоволення малого бізнесу прийнятим наприкінці минулого року Податковим кодексом влада, судячи з усього, піде на певні компроміси. Однак, виходячи зі слів президента Академії фінансового управління при Міністерстві фінансів Тетяни Єфименко, занадто щедрих поблажок очікувати не варто. "Спочатку ми виробимо модель, а потім розробимо законопроект. При цьому потрібно чітко визначити поняття "самозайнятості" і відсікти у спрощеній системі оподаткування ті види діяльності, які пов'язані з виведенням бізнесу в тінь", - заявила вона. Наприклад, говорить Єфименко, дискусійним є питання, чи можна вважатися підприємцем і користуватися пільговим оподаткуванням за наявності тільки одного клієнта, чи ж це робота за наймом. Тому, додає вона, у рамковому законі для малого бізнесу повинен бути чіткий перелік подібних критеріїв, на підставі яких можна було б точно говорити про підприємницький характер тієї чи іншої діяльності.
Крупний бізнес очікує обіцяного в березні початку автоматичного відшкодування ПДВ. Чиновники підтверджують відсутність передумов для затримок із запуском даного механізму. Втім, напевно варто очікувати суперечок податківців і підприємств щодо відповідності критеріям платника податків, який має право на таке відшкодування. Ситуація з відшкодуванням ПДВ, кажуть представники великого бізнесу, і без того погіршилася в останні три місяці. При цьому в умовах дефіциту держбюджету найвірніший спосіб зменшити його - не відшкодовувати ПДВ. Тому працювати заявлений автоматичний механізм буде не для всіх.
Незважаючи на обіцяні в першому півріччі зміни в податковому законодавстві підприємці також побоюються, що до цього моменту податківці вже встигнуть "зняти вершки", скориставшись прогалинами чинного кодексу. Як вже писали "ЭИ", в підвішеному стані знаходиться проведення IPO (первинне публічне розміщення акцій), витрати на яке не будуть ставитися на валові витрати.
Однак це лише частина подібних проблем. При переході в податковому обліку від касового методу до методу нарахування (при визнанні доходів і витрат) може скластися ситуація, в якій підприємства не зможуть формувати затратну частину і будуть змушені платити 23% з валового обороту в другому кварталі. Ще однією проблемою є відсутність тлумачних роз'яснень податковими органами неоднозначних положень Податкового кодексу. "Податкова розсилає листи своїм підрозділам, але не реагує на наші запити", - нарікає президент Союзу податкових консультантів Леонід Рубаненко. А така ситуація, додає він, закінчиться для підприємців штрафами ще до впорядкування нинішнього податкового законодавства.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас