ФРБ: Найбільші банки США мають бути роздроблені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ФРБ: Найбільші банки США мають бути роздроблені

Казна та Політика
342
Найбільші банки США є ще більшою, ніж до кризи, загрозою стабільності американської фінансової системи і тому повинні бути роздроблені, вважає президент Федерального резервного банку (ФРБ) Канзаса Томас Хоєніг, слова якого наводить видання MarketWatch.
"Незважаючи на все, що було зроблено і обговорювалося, стан найбільших фінансових інститутів і системні ризики, які вони продовжують представляти, ... тільки погіршився порівняно з часом, що передував кризі", - йдеться в заяві Хоєніг.
Отже, вважає він, регулятори США тепер повинні зайнятися питанням дроблення найбільших банків.
Незважаючи на гостроту заяви, навряд чи хтось серйозно прислухається до нього, відзначають експерти. Хоєніга часто називають "білою вороною" у складі американського ЦБ за його жорсткі виступи, які, як правило, не знаходять підтримки серед прихильників жодної з двох основних партій.
На думку Хоєніга, дроблення банків потрібно проводити шляхом розповсюдження "правила Волкера" (розділяє банківські послуги і торгівлю цінними паперами за рахунок власних коштів) на всі неосновні операції банків. Глава ФРБ впевнений, що такий крок не тільки дозволить зміцнити всю фінансову систему в цілому, оскільки вартість низки невеликих компаній, що утворилися в результаті дроблення, виявиться більшою, ніж у однієї громіздкої і ризикованої структури.
Хоєніг вважає, що, якщо вже зараз не зайнятися вирішенням проблеми "too big--to-fail", незабаром країні може загрожувати більш масштабна фінансова криза. За словами експерта, зараз на п'ять найбільших банків припадає понад 52% американського ринку банківських послуг, тоді як у 1999 році показник становив усього 38%.
Існування таких величезних фінансових інститутів, на думку Хоєніга, серйозно зашкодило відновленню всієї американської економіки, оскільки занадто багато інвесторських коштів було вкладено в рекапіталізацію найбільших банків, яким належить вирішити проблеми "токсичних" активів, перш ніж вони зможуть відновити активне кредитування економіки.
За матеріалами:
Фінмаркет
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас