НАТО запропонувало Україні вивчити можливість участі у створенні системи ПРО — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАТО запропонувало Україні вивчити можливість участі у створенні системи ПРО

Казна та Політика
299
НАТО запропонувало Україні вивчити можливість участі у створенні протиракетної оборони альянсу. Про це під час брифінгу в Міністерстві закордонних справ (МЗС) заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, передає кореспондент РБК-Україна.
"Сьогодні вранці я разом з міністром закордонних справ Костянтином Грищенком обговорив питання співпраці в процесі створення ПРО, і я взяв до уваги, що Україна зацікавлена в такій співпраці", - заявив Расмуссен.
Генсек зазначив, що "НАТО прийняло рішення про розробку ПРО на базі альянсу, і ми прийняли рішення також запросити РФ в цей процес, але я хочу підкреслити, що ми також запрошуємо всіх партнерів у євроатлантичному регіоні в разі їх бажання приєднатися до цього процесу".
За його словами, сторони домовилися про створення експертної групи, яка проведе "експертні консультації", результатом чого може стати висновок, що може Україна привнести в цей процес.
Крім того, Расмуссен зазначив, що НАТО закликає Україну збільшити миротворчий контингент в Афганістані. "Щодо Афганістану, то я сьогодні доніс до міністра закордонних справ України той же меседж, який ми і раніше висловлювали: ми хочемо, щоб поступово повноваження щодо забезпечення миру в Афганістані були передані силам безпеки Афганістану. Для цього нам потрібно збільшити тренувальну групу в Афганістані, і ми закликаємо Україну та інших партнерів розглянути можливість відправки своїх представників до Афганістану в рамках тренувальних місій", - сказав він.
Нагадаємо, раніше Грищенко заявляв, що Україна буде готова взяти участь у створенні європейської ПРО, якщо США і РФ між собою домовляться. К.Грищенко нагадав, що в Україні є два об'єкти, які можуть використовуватися для потреб ПРО, успадковані від колишнього СРСР - один в м. Севастополі та інший в м. Мукачевому. Українські радіолокаційні станції з лютого 2008 р. припинили передачу інформації в Росію у зв'язку з денонсацією відповідної двосторонньої угоди.
Крім того, секретар Ради національної безпеки і оборони Раїса Богатирьова заявляла, що Україна готова брати участь у створенні єдиної системи протиракетної оборони в Європі.
Раніше на саміті в Лісабоні про намір створити спільну ПРО заявили лідери НАТО і РФ. Однак, за результатами саміту, НАТО і РФ не домовилися про співробітництво у сфері протиракетної оборони. На саміті був присутній Президент РФ Дмитро Медвєдєв, який озвучив альянсу низку цілком конкретних ідей щодо створення спільної ПРО. Однак про прогрес у цій частині не було сказано ні слова. Підсумком саміту стала спільна заява, в якій була підкреслена "неподільність" безпеки всіх держав у євроатлантичному співтоваристві, а також зазначалося, що безпека НАТО і Росії "взаємопов'язана". Щодо головної проблеми між Росією і альянсом - розміщення ПРО на кордонах Росії - в документі сказано лише одне: раді доручено розробити "всеосяжний спільний аналіз майбутніх рамкових умов співробітництва в області протиракетної оборони".
За словами Расмуссена, ПРО, яка призначена для захисту розгорнутих військових контингентів, може бути розширена до масштабу територіальної протиракетної оборони, щоб захищати населення всіх країн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас