Митники йдуть в обхід — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Митники йдуть в обхід

Казна та Політика
933
Члени комітету Верховної ради з питань податкової та митної політики Олег Царьов (Партія регіонів) та Євген Царьков (Компартія) запропонували парламенту внести зміни до Митного кодексу з метою спростити процедуру проходження митного контролю та оформлення товарів. Відповідний законопроект №8130 зареєстрований в Раді ще 18 лютого, але текст оприлюднено лише вчора. За інформацією Комерсант-Україна, документ розроблено Держмитслужбою, але поданий до парламенту депутатами, щоб обійти складну процедуру погодження документа в Кабміні.
Законопроект містить понад 700 сторінок. Найцікавіші зміни стосуються розширення повноважень митних органів. Крім шести форм митного контролю (зокрема, перевірки документів, митного огляду, обліку товарів), пропонується надати їм право проводити аудит фінансово-господарської діяльності суб'єктів ЗЕД. У рамках нових повноважень митники зможуть перевіряти звіти, контракти, калькуляцію і інформацію, яка перебуває в розпорядженні підприємства. Також передбачена можливість обстежувати виробничі, складські та торговельні приміщення.
Держмитниця зможе самостійно встановлювати перелік і порядок подачі документів, необхідних для проходження митного контролю та проведення огляду товарів і транспортних засобів (зараз це повноваження Кабміну). Проводити планові та позапланові перевірки митники зможуть без погодження з іншими контролюючими органами. "Ми не вносимо нічого нового - всі ці норми вже передбачені чинним законодавством, але їх реалізація утруднена через процедурні причини. Наприклад, не виписана процедура проведення перевірки. Митниця дуже хотіла внести цю норму до Податкового кодексу, але вона не має стосунку до кодексу", - розповів співавтор законопроекту Олег Царьов.
За словами співрозмовника в Держмитниці, розширення повноважень покликане прискорити проходження процедур на кордоні. "У Європі митники довіряють усьому, що написав декларант, а потім діє постаудит. Поки що в нас він працює не в повній мірі, ми хочемо запитувати фінансову документацію під конкретні операції. Так можна буде виключити потрапляння нелегального товару на внутрішній ринок", - пояснило джерело. .
Втім, виконавчий директор Всеукраїнської асоціації торговців транспортними засобами Олександр Абарінов відзначає, що в умовах адміністративної реформи, коли чисельність співробітників Держмитниці повинна бути скорочена на 30%, відомство не зможе впоратися з новими повноваженнями. Викликає питання і норма про самостійне визначення переліку документів. "Це страшна норма, яка буде регулюватися не законом і навіть не постановою, а внутрішніми документами митниці і стане одним із шляхів створення корупційних схем", - говорить Абарінов.
За інформацією Комерсант-Україна, зміни до Митного кодексу можуть бути розглянуті протягом 1-2 місяців. Царьов запевнив, що процедура прийняття та обговорення з громадськістю буде така ж, як і з Податковим кодексом. Але в коаліції не всі підтримують запропоновані норми. "Ми ще не виносили цей законопроект на розгляд фракції, проте вже зараз можна говорити, що він суперечить позиції президента щодо активізації політики дерегуляції. У митниці і так достатньо повноважень, тому їм варто зайнятися налагодженням партнерських відносин з бізнесом і боротьбою з контрабандою. У нас достатньо аргументів, щоб переконати депутатів не підтримувати цей законопроект", - заявив заступник голови фракції Партії регіонів Анатолій Кінах.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас