Wikileaks: Переробка російської сировини приносить білоруським НПЗ сотні млн дол щорічно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Wikileaks: Переробка російської сировини приносить білоруським НПЗ сотні млн дол щорічно

Енергетика
766
Переробка дешевої російської нафти приносить білоруським нафтопереробним заводам (НПЗ) сотні мільйонів доларів щорічно, відзначається в секретних депешах США, наданих Wikileaks інтернет-виданню "Білоруські новини".
"Мозирьський НПЗ імпортує майже всю свою сиру нафту з Росії за пільговими російськими внутрішніми цінами, і продає її на захід за світовими цінами. Це приносить підприємству та уряду Білорусі сотні мільйонів доларів щорічно, і, ймовірно, сприяє нагромадженню додаткових мільйонів на позабюджетних рахунках Лукашенка" , - йдеться в документі.
Згідно з текстом однієї з депеш, раніше Мозирьський НПЗ функціонував за іншою схемою, проте більшу частину прибутку все одно отримував за рахунок купівлі та переробки дешевої російської нафти. Так, у 2004 році із загального обсягу переробленої сировини тільки 38% належало підприємству, а решта 62% на давальницьких умовах надавалися "Славнефтью" і "ЛУКОЙЛ".
"Велика частина діяльності Мозирського НПЗ полягала в переробці російської сировини, проте ця послуга принесла всього 6% його загального прибутку. Основна частина прибутку, 94% в 2004 році, надійшла від продажу продуктів нафтопереробки, що належали самому НПЗ. Завод купив цю нафту за внутрішніми російськими цінами, і продав продукцію на захід за світовими цінами", - зазначено в документі.
За даними Wikileaks, білоруський уряд спрямовує значні кошти на модернізацію Мозирського НПЗ і, за його планами, ще в 2009 році завод повинен був вийти на рівень переробки 16 млн тонн нафти на рік.
"Інвестиції в два нафтопереробні заводи разом з великою удачею, що дозволила купувати російську сировину зі значними знижками, приносять уряду сотні мільйонів. Це поставило Білорусь в нетипове становище країни-імпортера нафти, яка отримує вигоду від високих цін на нафту", - підкреслюється в депеші.
Згідно з документами, опублікованими Wikileaks, Білорусія планує активне просування продукції своїх НПЗ на території інших країн, у тому числі й України. "Анатолій Купріянов (керівник підприємства - ІФ) заявив, що Україна є для Мозирського НПЗ дуже сильним потенційним ринком, оскільки Київ ближче розташований до НПЗ, ніж Мінськ, і в України немає нафтопереробних заводів, які могли б конкурувати з Мозирським НПЗ. Купріянов сподівається почати продажі бензину і до Росії", - зазначається в одній з депеш. Також, за інформацією Wikileaks, Мозирьський НПЗ розглядав питання виготовлення палива з біодобавками та поставок його на американський ринок.
"За оцінками економіста, який заслуговує на довіру, 94% зростання ВВП Білорусі пов'язано з високими цінами на нафту - або безпосередньо через прибуток від переробки і транспортування, або побічно, у результаті розширення російського попиту на білоруську продукцію, пов'язаного з власної нафтової прибутком Росії. Ймовірно, це висока оцінка, але вона ілюструє значення нафти для білоруської економіки", - резюмує американський дипломат, що склав донесення.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас