Ъ: Банкам створили проблему виживання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Банкам створили проблему виживання

Валюта
794
Асоціації українських банків (АУБ) не вдалося відстояти право дрібних банків уникнути обов'язкової докапіталізації. До кінця року майже 70 банкам доведеться збільшити регулятивний капітал до 120 млн грн.
Банкіри говорять, що більшість дрібних кредитних установ вже перебувають в процесі нарощування статутного фонду або вирішують проблему "схемним шляхом". У критичній ситуації можуть опинитися близько 10 банків, яких НБУ своєю постановою підштовхує до швидкого продажу.
Вчора АУБ розповсюдила повідомлення про те, що 22 лютого Київський апеляційний адміністративний суд визнав законним постанову НБУ №273. Згідно з документом, банки до 1 січня 2012 року повинні мати регулятивний капітал не менше 120 млн грн. Таким чином суд відреагував на скаргу НБУ, який просив скасувати постанову Окружного адміністративного суду Києва від 7 грудня 2010 року.
Тоді суд взяв сторону АУБ, визнавши дискримінаційним постанова регулятора, яка до того ж заборонила банкам, що мають невеликий капітал, нарощувати після липня 2010 року портфель депозитів населення. Ні першого, ні другого рішення судів з цього спору поки не було в єдиному реєстрі судових рішень.
В АУБ вважають, що Київський апеляційний адміністративний суд порушив процесуальні норми. "Ми не змогли дізнатися суть апеляції НБУ, вони навіть не повідомили нас про засідання суду", - обурився президент АУБ Олександр Сугоняко. Він визнав, що тепер банкам доведеться наростити регулятивний капітал до кінця року.
За даними НБУ, на 1 січня діяло 194 банки. З них ліцензії на банківську діяльність мали 175 кредитних установ. Власний капітал, який часто збігається з регулятивним, менше 120 млн грн був у 69 банків.
Пан Сугоняко не зміг сказати, чи буде асоціація подавати касацію, але вважає, що регулятор повинен був привести свою постанову у відповідність з нещодавно схваленим парламентом законопроектом №0884. Згідно з цим законом, діючі банки повинні збільшити статутний фонд до 120 млн грн протягом 5 років. Проте зміна керівництва НБУ не пом'якшила позицію регулятора, який вимагає докапіталізації. "Закон встановлює збільшення статутного капіталу, а ми своєю постановою - регулятивного, в який можна зараховувати прибуток минулих років і субординований борг. Не потрібно плутати поняття", - наполягає один із членів правління НБУ.
Банкіри налаштовані не так категорично, як президент АУБ. "Не варто драматизувати це питання, - вважає заступник голови правління банку "Преміум" Андрій Пономарьов. - З моменту ухвалення постанови пройшло достатньо часу, і більшість дрібних банків вже перебувають на стадії збільшення статутного або регулятивного капіталу. Реальна проблема може бути у 10 банків, які не мають джерел, але їх Нацбанк змушує продатися".
На думку екс-голови Кредит Оптима Банку Івана Тоцького, ряд банкірів розвивали конфлікт, оскільки намагалися вирішити проблему законним шляхом. "Власники банків - бізнесмени, - говорить він. - Бізнес акціонерів не зовсім відновився від кризи і не має для капіталізації достатнього прибутку, з якого ще треба заплатити податки. Тому регулятивний капітал буде збільшений за допомогою схем".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас