Європейська експертна рада: Греції не уникнути дефолту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська експертна рада: Греції не уникнути дефолту

Казна та Політика
1205
Банкрутство Греції стає все більш реальною перспективою, стверджується в доповіді Європейської експертної ради (EEAG). Уряди країн зони євро повинні заздалегідь підготуватися до можливого дефолту Греції, продумавши навіть варіант виключення її з валютного союзу, вважають експерти.
На думку EEAG, до складу якої входять європейські економісти на чолі з президентом Інституту економічних досліджень IFO Хансом-Вернером Зінном, нова фінансова допомога Греції знадобиться не пізніше 2013 року. Експерти вважають, що курс Афін на економію недостатньо ефективний, а масштаби кризи, в якій країна перебуває, досі повною мірою не оцінені.
У дослідженні відзначається, що після завершення терміну дії "пакету заходів порятунку" Греція буде не в змозі здійснювати рефінансування за допомогою ринку. Тим часом грецький уряд постійно підкреслює, що він "поверне кожен цент" і не пізніше 2014 року почне скорочувати гору своїх боргів.
Експерти EEAG рекомендують в якості варіанту розглянути таку опцію, як виключення Греції із зони євро. Якщо ж Євросоюз не збирається розтягувати час дії "пакету заходів порятунку" багаторічними трансферами, то поряд з мораторієм на нові кредити залишаються лише дві можливості: повернення Греції до її колишньої валюти - драхмі або ж застосування безпрецедентно жорстких заходів фінансового оздоровлення, що включають, зокрема, скорочення зарплат у всіх сферах.
Провідні світові банки вже втратили всяку надію на повернення їм боргів у повному обсязі. За оцінкою глави Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) Томаса Міроу, реструктуризація боргів Греції неминуча. "Сумніваюся, що Греція здатна в довгостроковому плані нести боргове навантаження, що перевищує 150% від ВВП", - зазначив банкір. "Ринки давно вже розраховують на реструктуризацію", - констатував Томас Міроу в інтерв'ю Sueddeutsche Zeitung, вказавши, що для подолання своїх проблем Греція повинна знизити держборг до 100% від ВВП. Він також припустив, що тому доведеться списати більше 30% боргів Греції.
До речі, глава ЄБРР згадав і про зростання побоювання, що після Греції фінансова підтримка європейських партнерів буде потрібно ще Ірландії з Португалією.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас