Путін підтримав Кудріна: Росія буде жити по засобах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін підтримав Кудріна: Росія буде жити по засобах

Казна та Політика
558
Мінекономрозвитку перепише прогноз соціально-економічного розвитку Росії до 2030 року, заявив на нараді в Білому домі Володимир Путін. Раніше міністр фінансів Олексій Кудрін публічно розкритикував цей документ на Красноярському економічному форумі. Інноваційний прорив ціною бюджетного дефіциту не купиш, стверджує він.
Білий дім почув критику пана Кудріна, на думку якого прогноз соціально-економічного розвитку країни від Мінекономрозвитку до 2030 року "не має права на життя". Глава Мінфіну не міг погодитися з тим, що в найближчі 10-15 років Росія повинна жити з бюджетним дефіцитом в 2-3% ВВП. Тим більше до інноваційного прориву вкачування державних грошей в економіку не призведе, стверджував він: якість держуправління низька, навколо бюрократія та корупція. Інноваційний сценарій від МЕР веде до ще більшого посилення нафтогазової залежності, погрожував глава Мінфіну.
"Пропозиції Мінекономрозвитку викликали серйозну дискусію, - заявив у вівторок Путін. - Але, вважаю, це тільки на користь". На думку прем'єра, документ потрібно переписати. По-перше, оцінити можливі ризики в довгостроковій перспективі - російська економіка повинна бути стійка до світових шоків. Подушки безпеки зайвими не бувають - Путін ще раз порадів накопиченням у Фонді національного добробуту, який поки не чіпатимуть, і в Резервному фонді, який в кризу збільшили.
"Ми думали, що в Резервному фонді залишиться 240 млрд руб., а по факту там зараз 775 млрд, - оцінив прем'єр. - З урахуванням нинішньої ціни на нафту в 93 дол. за барель до кінця року фонд може збільшитися до 1454 млрд руб.". Витрати роздувати не можна, погодився Путін з політикою Кудріна.
По-друге, в сценарії майбутнього Росії повинно бути чітке розуміння джерел майбутнього зростання, а зростання повинно бути забезпечене не ціною нафти, а модернізацією економіки. Зростання економіки не повинен гальмуватися зростаючими тарифами природних монополій. І нарешті, бюджетна система повинна бути збалансована з урахуванням зростаючих соцвидатків, не втомлювався погоджуватися з Кудріним прем'єр.
Правда, збалансований бюджет вступає в протиріччя з накопиченням "заначок" у ФНБ і РФ. "Жити при збалансованому бюджеті - це означає, що ти не накопичуєш подушки безпеки, але ти й не маєш дефіциту", - вважає голова Мінфіну.
Глава МЕР Ельвіра Набіулліна погодилася, що Росії необхідно прагнути до нульового дефіциту. "Однак це завдання треба збалансувати з розвитком", - пояснила вона після наради. Доопрацювання прогнозу буде тривалим: сценарій розвитку Росії необхідно звірити зі світовим і з можливими ризиками, повідомила міністр.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас