Споживчі настрої населення погіршилися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Споживчі настрої населення погіршилися

Казна та Політика
441
Споживчі настрої населення погіршилися. За даними дослідження, проведеного компанією GfK Ukraine та Міжнародним центром перспективних досліджень (МЦПД), індекс споживчих настроїв українців у січні 2011 року знизився на 7,3 пункту до 75,1.
Основною причиною погіршення даного показника стало зростання цін і високі витрати населення в період новорічних світ. Темпи інфляції в січні 2011 року склали 1% після 0,3% і 0,8% в листопаді і грудні 2010 року. Зростання цін на основні продукти харчування (+1,3%), транспортні послуги (+2,4%) і послуги ЖКГ (+1,4%) у минулому місяці не додало оптимізму споживачам. Індекс інфляційних очікувань населення у січні підвищився на 3,4 пункту до 187,6.
Ще однією причиною зниження споживчих настроїв в минулому місяці, ймовірно, стало традиційне для кінця січня зниження споживчої активності через високі витрати під час новорічних свят.
Населення в січні знизило оцінку свого поточного матеріального стану на 9,9 пункту до 68,6, індекс економічних очікувань також знизився на 5,5 пунктів до 78,7. Спираючись на випереджальний економічний індикатор - різницю між індексом очікування споживачів і індексом поточного матеріального стану, можна зробити висновок, що споживчі настрої українців ще кілька місяців будуть залишатися на низькому рівні.
"Повернення індексу споживчих настроїв до рівня травня 2010 року, ймовірно, відбудеться лише влітку поточного року. Відновленню даного показника вищими темпами перешкоджає підвищення інфляційних очікувань у суспільстві і відносно невисокі темпи зростання доходів населення", - вважає Микола Івченко, керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас